Svetová vojna. Úplne vážne. Po nástupe Trumpa smerovali do Ameriky signály, ktoré sme prehliadli

    0
    Lode čínskeho vojenského námorníctva. Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)
    Zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov výrazne zvýšilo hrozbu konfliktu medzi Čínou a Spojenými štátmi, ako píše čínsky denník South China Morning Post.
     
    Čína sa údajne pripravuje na možný konflikt so Spojenými štátmi, ktorého pravdepodobnosť sa zvýšila po tom, čo bol za prezidenta Spojených štátov zvolený republikánsky kandidát Donald Trump. Peking na slová americkej prezidentskej administratívy reaguje posilňovaním námornej obrany.
     
    Na webových stránkach Ľudovej oslobodeneckej armády sa v deň prezidentskej inaugurácie Donalda Trumpa objavil komentár o tom, že možnosť vojny medzi oboma štátmi sa stala oveľa reálnejšou, čo je zapríčinené zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v ázijskej časti Tichého oceánu.
     
    Čínsky denník sa odvoláva na jedného z pracovníkov Centrálnej vojenskej komisie, ktorý za hlavné aspekty zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie medzi Čínou a Spojenými štátmi označil meniacu sa stratégiu Spojených štátov v Ázii a inštaláciu raketového obranného systému na území Južnej Kórey.
     
    Vojna sa v nadchádzajúcich štyroch rokoch novej prezidentskej administratívy môže stať ľahko realitou,“ uviedol zdroj.
     
    Čínsky úradník takisto vyhlásil, že čínska armáda plánuje aj naďalej vykonávať vojenské cvičenia bez ohľadu na provokácie.
     
    Komentár bol zjavne odpoveďou na nedávne vyhlásenie nového ministra zahraničných vecí Spojených štátov Rexa Tillersona, ktorý uviedol, že Spojné štáty by mali Číne zamedziť prístup na umelé ostrovy, ktoré vybudovala vo vodách Juhočínskeho mora.
     
    Nový tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer na pondelňajšej tlačovej konferencii uviedol, že sa Spojené štáty chystajú Číne zabrániť v obsadzovaní územia v medzinárodných vodách v Juhočínskom mori.
     
    Spojené štáty budú v týchto vodách obhajovať svoje záujmy. Je potrebné jasne stanoviť, či tieto ostrovy ležia v medzinárodných vodách alebo nie. Ak ležia v medzinárodných vodách, je našou povinnosťou zabezpečiť, aby sa ich žiadna krajina nezmocnila,“ uviedol Trumpov hovorca.
     
    Tlačový hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Hua Chunying zareagoval na nedávne vyhlásenia Spojených štátov varovnými slovami.
     
    Ak Spojené štáty chcú zachovať mier a stabilitu v regióne, mali by si dávať pozor na to, čo hovoria a robia,“ cituje jeho slová čínsky denník.
     
    V Číne sú navyše v súčasnosti implementované masívne reformy, ktoré majú za úlohu zvýšiť bojaschopnosť čínskej armády. Reformy sa údajne týkajú aj personálnych zmien. Napríklad viceadmirál a veliteľ južnej čínskej flotily Shen Jinlong má v najvyššej funkcii čínskeho námorníctva nahradiť admirála Wu Shengliho.
     
    - Reklama -