Svet nie je rozprávková krajina. Ľudia jednoducho musia byť v strehu a pripravení

    0
    Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky patrolujú v centre Mníchova. (Autor: TASR)

    Nechce šíriť prehnanú paniku, no zároveň upozorňuje, že ľudia nemôžu žiť v ilúzii bezstarostnej bezpečnosti. Ako uviedol v stredajšom vydaní pre denník Pravda expert na medzinárodnú bezpečnosť Igor Merheim-Eyre z Kentskej univerzity, stratégia civilnej obrany, ktorú po novom zavádzajú v Nemecku, je dôležitá.

    „Neznamená to, že zajtra príde nejaká katastrofa. Keď k nej však dôjde, ľudia môžu byť pripravení a môžu vedieť, ako čeliť následkom,“ myslí si Merheim-Eyre.

    Preventívne sa prispôsobovať časom

    Samozrejme, dnešné hrozby sú už trošku iné než v časoch bipolárneho východného a západného bloku. O podcenení však nemôže byť ani reč, veď Berlín pristúpil k zmenám v civilnej obrane naposledy od konca spomínanej studenej vojny.

    „Hovorí nám to niečo o tom, ako vyzerá stav globálnej bezpečnosti a ako sme ignorovali bezpečnostné výzvy súčasného sveta. Je jasné, že ich rozsah je oveľa komplexnejší,“ nazdáva sa bezpečnostný analytik.

    Vzájomná spolupráca

    Výzvam, ako čeliť možnému ohrozeniu, musia podľa zahraničného experta občania vedno s vládou.

    „Anglický filozof Thomas Hobbes v 17. storočí napísal, že život je hnusný, brutálny a krátky. Odvtedy sa, samozrejme, vo svete veľa zmenilo. Ale neznamená to, že žijeme v disneyovke. Štát sa musí pripraviť na možné hrozby. A nemyslím, že je to len úlohou vlády, ale aj každého obyvateľa krajiny,“ uzavrel Merheim-Eyre.

    - Reklama -