Švédsky minister veľmi mierne upozornil moslimov, že antisemitizmus je zlý. Reakcia bola patrične horkokrvná

    0
    Stefan Löfven (Autor: TASR)
    Debata o antisemitizme sa rozhorela po niekoľkých útokoch proti miestnej židovskej menšine v Göteborgu a Malmö, z ktorých v posledných desaťročiach odišla väčšina židov. Socialistický premiér sa však nezmienil, že za útokmi sú v drvivej väčšine prípadov moslimovia. Vzhľadom na všeobecne rozšírenú politickú korektnosť a fakt, že ním vedená vláda mala ešte nedávno troch moslimských ministrov, sa dal podľa kritikov jeho prístup očakávať.
     
    Minister spravodlivosti Morgan Johansson bol tento týždeň trochu adresnejší a vo svojom prejave vo švédskom parlamente “opatrne” naznačil, že za antisemitizmom stoja najmä moslimovia. Hoci jeho slová neboli prednesené priamo, boli na švédske pomery celkom odvážne. „Moslimovia by mali prispievať k znižovaniu napätia medzi rôznymi etnickými skupinami, a nie situáciu ešte zhoršovať. Ak ste vo Švédsku získali azyl, musíte dodržiavať naše pravidlá.”
     
    Ako si tiež všíma server Local, minister síce hovoril o antisemitizme v rámci neonacistických zoskupení, ale prvý raz priznal, že problém existuje aj medzi moslimami. Výslovne hovoriť napriek nespočetným konkrétnym dôkazom o antisemitizme v rámci moslimskej komunity si až doteraz nikto zo švédskych politikov netrúfol. „Konflikty z Blízkeho východu sa nemôžu prenášať k nám do Švédska,” konštatoval minister.
     
    Hoci boli ministrove slová na adresu moslimov prednesené vo veľmi miernom tóne, prišla okamžitá reakcia. Neoficiálny hovorca švédskych moslimov Temmam Asbai obvinil Johanssona z nebezpečného generalizovania a uplatňovania kolektívnej viny. „Minulý týždeň sme spoločne s predstaviteľmi židovskej komunity vyšli do ulíc, aby sme odsúdili útok v Göteborgu. Antisemitizmus bol vo Švédsku vždy prítomný a neprišiel z Blízkeho východu. Neviem, z akých štatistík minister vychádza.”
     
    Pritom štúdií, ktoré hodnotili mieru antisemitizmu vo Švédsku, bolo podľa servera Local publikovaných v krajine niekoľko. Konkrétne server pripomína štúdiu tímu uznávaného historika Henrika Bachnera. „Pred niekoľkými rokmi sa v rámci prieskumu pýtali študentov stredných škôl a zistili, že 18 % z nich má jednoznačne negatívny vzťah k židom. U študentov s moslimskými koreňmi však toto číslo dosahovalo 55 %.”
     
    - Reklama -