Švédsko je pre migrantov krajinou snov, najnovšie im platia drahé hotely

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Hlavné mesto Štokholm sa rozhodlo pristúpiť ku krajnému riešeniu. Mesto na vlastné náklady prenajalo drahé luxusné izby v štokholmských hoteloch, kde má v pláne prichádzajúcich migrantov ubytovať. Táto iniciatíva vyjde mesto podľa odhadov na 20 až 40 miliónov švédskych korún, čo je zhruba dva až štyri milióny eur, informuje Dagens Industri – švédska spoločnosť zaoberajúca sa ekonomickými analýzami.

    Žiadatelia o azyl sú vo Švédsku už teraz ubytovávaní v luxusných vilách a zámkoch. V hlavnom meste však už situácia dosiahla tak kritickú úroveň, že aj tí, ktorí už azyl dostali, sú ubytovávaní v drahých hoteloch zadarmo.

    V rámci kvót krajina prijme ešte tento rok viac ako 2800 migrantov, pre ktorých je potrebné zabezpečiť ubytovanie, pričom ešte 800 z nich stále nemá vláda kam umiestniť. Práve preto pristúpilo mesto k prenájmu hotelových izieb, ktoré v konečnom dôsledku zaplatia švédski daňoví poplatníci.

    Proti návrhu sa postavila iba strana kresťanských demokratov. Erik Slottner, vedúci strany v Štokholme je presvedčený, že ide o veľmi drahé a nešťastné riešenie, ktoré je zlé pre daňových poplatníkov aj pre integráciu migrantov.

    Nedostatok bytov v celom Švédsku

    O akútnom nedostatku bytov vo Švédsku sme písali už v októbri. V regióne Enköping koncom októbra prešiel návrh zákona, ktorý umožnil regionálnej vláde vyhradiť všetky voľné byty vo vlastníctve miestnej realitnej spoločnosti pre migrantov. Byty, na ktoré tak aj roky čakali švédski občania, nakoniec dostali prichádzajúci migranti.

    V hlavnom meste krajiny čaká na pridelenie bytu viac ako pol milióna Švédov. V minulom roku bola priemerná čakacia lehota osem rokov. Pre migrantov však čakacia listina neplatí. V októbri sa napríklad objavila infromácia o dvoch mladých migrantoch, ktorí teraz žijú v lukratívnom centre hlavného mesta. Ali a Alaa prišli do Švédska pred niečo vyše rokom. Na rozdiel od rodených Švédov oni dostali byt takmer okamžite. Najprv žili istý čas v štokholmskej štvrti Farsta a koncom októbra dostali nový byt v jednej z najlukratívnejších štvrtí mesta Södermalm. Na žiadnej čakacej listine nikdy neboli a nikdy nezaplatili ani korunu, sú spokojní.

    Spokojní však zďaleka nie sú včetci migranti. Mnohí z nich chcú žiť ešte lepšie. Byty, ktoré dostali, sa im nepáčia, požadujú väčšie, krajšie a hlavne zadarmo. Medzitým pol milióna Švédov čaká na najdlhšej čakacej listine na byty na svete, kým na nich príde rad, a švédska vláda pred nich znovu a znovu dáva nových migrantov. Odhady predikovali, že aby krajina dokázala ustáť tlak novoprichádzajúcich migrantov, bude musieť v horizonte nadchádzajúcich piatich rokov postaviť okolo pol milióna nových bytov.

    Migranti majú prednosť?

    Problémy s ubytovávaním migrantov sa však netýkajú len Švédov čakajúcich na byt. V meste Pitea sa muselo vysťahovať z budovy prenajatej od mesta dohromady šestnásť asociácií, ktoré sa starajú o ľudí s rôznymi postihnutiami. Ustúpiť museli migrantom, ktorých chcú do priestorov sociálnych domovov nasťahovať mestskí poslanci.

    Organizácie, ktoré sa roky starali o vyše 3000 ľudí so zdravotným postihnutím, sa tak z vybavenej dvojposchodovej bezbariérovej budovy, ktorú potrebovali pre prácu, teraz musia presunúť do priestorov nepoužívanej školy, čo však zrejme ovplyvní chod niektorých sociálnych služieb, ktoré doposiaľ poskytovali.

    Do roku 2019 má prísť do Švédska v rámci zjednocovania rodín ešte minimálne 374 000 migrantov, ktorých rodinní príslušníci sú už v krajine a preto s ich počtom už úrady nič nenarobia. A to sú len tí, ktorí idú za rodinou. Do dvoch rokov by do krajiny malo prísť ešte ďalších 300-tisíc migrantov.

    Stúpa počet, stúpa kriminalita

    Medzitým ako ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že má situáciu pevne pod kontrolou, vo Švédsku v súvislosti s neutíchajúcou vlnou migrácie závratne stúpa aj kriminalita, ktorá už dosiahla úroveň ako ešte nikdy predtým.

    V niektorých častiach krajiny riešia stúpajúcu kriminalitu dokonca tak, že zločincom platia, aby nepáchali kriminálne činy. V prepočte vyše 10 000 eur ročne dostanú vo Švédsku na účet tí kriminálnici, ktorí od prvého septembra tohto roka až do konca augusta 2018 nespáchajú žiaden zločin ani priestupok. S takýmto opatrením prišla samospráva v Norrköpingu.

    Tisícky švédskych korún majú zločincov motivovať, aby prestali páchať kriminálne činy a priestupky. Švédske médiá, ktoré cituje portál Speisa, však uvádzajú, že najmenej štyria z ôsmich poberateľov pomoci z programu Schod sú stále aktívnymi zločincami. Štedrá dotácia nie je všetko. Migranti, ktorí ju poberajú, dostávajú okrem toho aj sociálne dávky a podporu ako azylanti.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -