Švédsko chystá veľké vojenské cvičenie. Má preveriť schopnosť odolať útoku z Ruska

    0
    Obrnené transportéry švédskej armády v prístave Visby na ostrove Gotland (Autor: TASR/AP)

    Švédsko sa už nejaký čas zbližuje so Severoatlantickou alianciou, čo sa ani zamak nepáči Rusku. Švédi však dávajú najavo, že nehodlajú ponechať nič náhode, a aby sa trebárs neopakovala situácia z ukrajinského Krymu, nariadila švédska vláda vykonať cvičenie všetkých ozbrojených síl v krajine, ktoré má preveriť pripravenosť jednotiek čeliť prípadnej agresii, a to ako na súši, tak na mori a vo vzduchu. S odvolaním na Natoactual.cz o tom informoval iDnes.cz.

    Celý článok nájdete tu.

    Na september pripravila švédska vláda rozsiahle cvičenie, na ktorom sa zúčastní asi 19-tisíc vojakov. Hoci má ísť predovšetkým o previerku pripravenosti národa čeliť potenciálnemu ohrozeniu, na cvičenie prizvali tiež partnerov z USA, Pobaltia, Francúzska alebo z Fínska. Cvičiť sa bude na ostrove Gotland, najväčšom ostrove v Baltskom mori, ktorý Švédsko považuje za svoje strategicky veľmi významné územie.

    Okrem preverenia pripravenosti švédskej armády má byť cvičenie aj signálom všetkým susedom Švédska, ktorí by azda pomýšľali na nejaký agresívny ťah. Cvičenie ich má odstrašiť. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Švédsko síce nie je členom NATO a súčasná ľavicová vláda odmieta vstup krajiny do NATO, ale po ruskej anexii Krymu došlo k prehĺbeniu spolupráce medzi Švédskom a Severoatlantickou alianciou.

    - Reklama -