Švédsko: Všetko je vraj inak. Prišli zaujímavé informácie

    0
    Ilustračné foto: Malmö, Švédsko (Autor: ReproFoto: youtube)

    Švédsko sa momentálne nachádza v stave, keď len samotným otvorením diskusie o imigrácii jej účastníci riskujú, že ich označia za xenofóbov a rasistov. Hoci sa aj v mainstreamových médiách pravidelne objavujú správy o zapaľovaní áut v prisťahovaleckých štvrtiach v Malmö a Štokholme, vláda odmieta pripustiť akékoľvek problémy. Samotní policajti z času na čas hovoria o existencii niekoľkých desiatok no-go zón, ale švédske úrady trvajú na svojom stanovisku: Integrácia prisťahovalcov je úspešná.

    V podobnom duchu sa nesie aj investigatívna reportáž servera Ekuriren, ktorá sa zameriava najmä na servery Fria Tider a Granskning Sverige. Tie z jeho pohľadu šíria protiutečeneckú nenávisť. „Oba servery vlastní spoločnosť zaregistrovaná v estónskom Tallinne. Okrem toho ich spája jedna spoločná téma – xenofóbia a islamofóbia, ktorá do nimi publikovaných textov prenikla približne na začiatku roka 2009,“ uvádza server.

    Ekuriren nachádza aj ďalší ťažko odpustiteľný hriech a pripomína, že oba servery od začiatku podporovali Švédskych demokratov, ktorých „slušné“ média naopak odsudzovali a nálepkovali ako rasistov. „V ostatných mesiacoch oba weby podporujú proruské postoje a v amerických prezidentských voľbách jednoznačne stranili Donaldovi Trumpovi,“ sťažuje sa server Ekuriren bez toho, aby spomenul, že drvivá väčšina mainstreamových médií zase stranila Hillary Clintonovej.

    Napriek tomu vraj medzi oboma servermi predsa len existuje určitý rozdiel. „Zatiaľ čo práca Fria Tider sa dá s prižmúrením očí považovať za niečo, čo pripomína žurnalistiku, Granskning Sverige predstavuje vyložene továreň na výrobu lží. Jeho trollov vôbec netrápi novinárska etika. Vystupujú pod falošnými identitami, volajú do redakcií po celom Švédsku a šíria nepravdivé alebo upravené správy týkajúce sa utečencov,“ žaluje Ekuriren.

    „Vedú so šéfredaktormi telefonický rozhovor, ktorý následne zostrihajú tak, aby z neho predstavitelia mainstreamových médií vyšli čo najhoršie. Napríklad takto zostrihali dvadsať minút trvajúci rozhovor do troch minút a v titulku tvrdia, že šéfredaktor nášho servera označuje obyvateľov Švédska za rasistov. Podobných rozhovorov naša redakcia len za minulý rok zaznamenala asi sto a neboli sme v tomto smere jediní,“ uzatvára Ekuriren.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -