Švédska polícia je v koncoch. Stratila kontrolu nad 55 no-go zónami

    0
    Nepokoje vo Švédsku (Autor: Facebook, World Riots)

    Sú v koncoch. Švédske policajné zložky sú už dlhšie vo vojne s výtržníkmi z tzv. no-go zón, čo sú vlastne nebezpečné getá na predmestí väčších miest.

    Škandinávska krajina sa v médiách spomína v poslednom období čoraz častejšie práve pre problémy s nezvládnuteľnými prisťahovalcami. Spomedzi všetkých štátov škandinávskeho polostrova je práve situácia vo Švédsku rozhodne tou najhoršou. 

    Štyri pätiny alias traja denne

    Ako informuje známy rakúsky denník Kronen Zeitung, prípady pouličného násilia, krádeží či sexuálnych útokov sú konštantne na vzostupe.

    Policajný hovorca Peter Larsson potvrdil šokujúcu skutočnosť, že až 80 % príslušníkov policajného zboru zvažuje svoj odchod z čoraz nebezpečnejšieho povolania.

    Situácia zašla dokonca až tak ďaleko, že každý deň „zložia“ prácu v priemere traja policajti.

    Presídliť ich na vyčlenené územie

    V niektorých getách je už taká kríza, že dokonca aj prisťahovalci (tí slušní) z vojnou zničených krajín typu Somálsko zvažujú opätovný návrat do vlasti, keďže aktuálne dianie vo Švédsku takisto vykresľujú ako vojnovú zónu.

    Napadnutý TV štáb

    Mimochodom, po celej krajine nemajú policajti pod kontrolou až 55 no-go zón, čo je ozaj alarmujúce číslo.

    Zhruba pred pol rokom obletelo svet video, v ktorom štáb austrálskej televízie natáčajúcej reportáž v jednej z takýchto no-go zón napadli za bieleho dňa miestni výtržníci. 

    Pracovníci zahraničnej televízie sa pritom nesprávali nijako provokatívne, či dokonca agresívne.

    Predmetné video. Zdroj: YouTube

    So zaujímavým návrhom na vyriešenie krízy prišiel vrchný ekonóm Svetovej banky Paul Romer.

    Podľa jeho názoru by švédska vláda mohla vyriešiť problém s narastajúcim počtom migrantov vo Švédsku relatívne jednoducho.

    Stačí vraj vyčleniť pre utečencov územie veľkosti Hongkongu, kam by všetkých presídlili.

    Romer vidí v tomto kroku potenciálne veľké benefity a nízke náklady.  „Švédsko je riedko osídlená krajina a takéto územie by určite mohla vyčleniť,“ vyhlásil.

    - Reklama -