Švédi majú svojho Trumpa. V krajine chce menej migrantov, aj keď je jedným z nich

    0
    Hanif Bali, predseda švédskej strany Umiernených (Autor: ReproFoto: Facebook/Hanif Bali)
    Hanif Bali otočil kormidlo švédskej strany Umiernených oveľa viac doprava, ako by poniektorí čakali. Jeho cieľom je vziať si späť hlasy, ktoré stredopravej strane vzali Švédski demokrati svojou silne antiimigračnou rétorikou. Baliho rodičia v troch rokoch poslali do Švédska samého a dnes je z chlapca, ktorý vyrastal v pestúnskej rodine, mladý muž, ktorý má našliapnuté na úspešnú politickú kariéru. 
     
    Už ako 23-ročný bol Hanif Bali poslancom švédskeho parlamentu a vlani sa z neho stal predseda strany Umiernených. Ešte v júni 2017 ho na Twitteri sledovalo 23-tisíc ľudí. Dnes ich je takmer 80-tisíc. K takým číslam sa neblížia ani odpovede na twíty lídrov ostatných švédskych strán. 
     
    Kľúčom k úspechu a raketovému rastu Baliho popularity je jeho vyjadrovanie sa na internete. Vo veciach migrácie si nedáva servítku pred ústa, ako to robili švédski Umiernení v minulosti. Práve naopak robí všetko preto, aby bolo jasné, že je tu, aby vzal voličov alternatívnej pravici zo strany Švédskych demokratov. 
     
    Bali na čele Umiernených stojí iba od októbra, ale už za taký krátky čas vďaka nemu vzrástla popularita strany o štyri percentá na súčasných 22,2. Tridsaťročný opozičný líder je totiž známy kritik takzvanej politiky otvorenej náruče, ktorá mala v roku 2015 za následok príchod masívnej vlny migrantov. Vo Švédsku si vtedy podalo žiadosť o azyl viac ako 160-tisíc ľudí. 
     
    Paradoxné pritom je, že muž, ktorý šíri na sociálnych sieťach aj vo švédskej politike odpor voči migrantom, sa narodil v Iráne a jeho rodičia boli obaja členmi ultraľavicovej militantnej organizácie mudžahedínov. 

    Účel svätí prostriedky

    Bali však tvrdí, že nezdieľa názory alternatívnej pravice, iba využíva jej taktiku v záujme získania voličov na svoju stranu. „Alternatívna pravica nechce, aby metrosexuálny iránsky mainstreamový politik kradol ich symboly. Chcem byť výzvou pre alternatívnu pravicu, ako aj pre krajnú ľavicu, je to stratégia,“ tvrdí mladý švédsky politik iránskeho pôvodu. 
     
    Švédski Umiernení na čele s novým lídrom teraz presadzujú nastavenie limitov na prijímanie migrantov, ako aj zavedenie možnosti odmietnuť azylantov prijať už na hraniciach. Bali hovorí aj o zavedení testov zo švédštiny a občianskej náuky pre všetkých žiadateľov o azyl či migrantov. 
     
    Zvýšiť by sa malo podľa Umiernených aj minimálne imanie potrebné na to, aby mohli migranti priviesť do Švédska aj svoje rodiny. Zjednodušene povedané, ak bude niekto chcieť, aby za ním do Švédska prišla jeho rodina, bude musieť preukázať, že na to má peniaze. Pravidlo platilo aj doteraz, ale Umiernení chcú, aby bola suma vyššia, nech nedochádza k tomu, že celé rodiny žijú z jediného príjmu či sociálnych dávok. 
     
    Bali je známy svojím nevyberaným slovníkom, ktorý podľa vlastných vyjadrení používa, pretože politici často nehovoria dosť tvrdo. „Keď politici popíšu nezvládanie migračnej krízy, vojnu gangov či segregáciu predmestí ako výzvu, tak to znie, ako keby si neuvedomovali, aký veľký je to problém, ako keby nezdieľali bremeno s voličmi a v tom je veľké nebezpečenstvo,“ varuje mladý švédsky politik. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -