Švecová nevie o manipulácii pri prideľovaní spisov na najvyššom súde

    0
    Daniela Švecová (Autor: TASR)

    „Ak by pani predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová disponovala informáciami o manipulácii s prideľovaním spisov, okamžite by sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní,“ uvádza sa v písomnom stanovisku Švecovej, ktoré poskytla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Predsedníčka súdu vysvetlila, že prideľovanie spisov sa realizuje prostredníctvom elektronickej podateľne, je náhodné a nemožno ho ovplyvniť. Rovnako zdôraznila, že poskytla v tejto veci orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť.

    Publicista Radovan Bránik vo štvrtok v rozhovore pre český spravodajský server uviedol, že smrť novinára Kuciaka podľa jeho presvedčenia nesúvisí s pôsobením talianskej mafie na Slovensku, ale novinár doplatil na to, že sa neopatrne dotkol masívnej korupcie na jednom z kľúčových slovenských súdov.

    “Ide o manipulácie s prideľovaním spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku. Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov,” uviedol Bránik, podľa ktorého je malá časť sudcov kúpená. “Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatky rozsudkov a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte,” skonštatoval publicista.

    Policajný prezident Tibor Gašpar v rámci štvrtkovej tlačovej konferencie uviedol, že polícia sa začína zaoberať podozreniami ohľadom Najvyššieho súdu SR. „Potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere,” uviedol Gašpar.

    Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, kde zavraždený novinár pracoval, vysvetlil, že on ani redakcia nemá informácie o tejto veci. „Dnes sa objavil rozhovor s pánom Bránikom, kde uviedol, že mám informácie o korupcii na Najvyššom súde SR. Nie je to pravda. Ani písmeno. Nikdy som s ním, ani s Jánom Kuciakom, ani s nikým iným o tom nehovoril,“ uviedol na sociálnej sieti.

    - Reklama -