Švajčiari pritvrdili, za nosenie burky hrozí ženám niekoľkotisícová pokuta. Už sa však našiel boháč, ktorý pokuty za moslimky zaplatí

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: SITA)
    Zákon začala samospráva vo švajčiarskom kantóne Ticino uplatňovať tri roky po referende, keď už prešiel legislatívnym procesom. V prvý deň platnosti novej legislatívy zastavila polícia párik moslimov za to, že žena mala na sebe burku, ktorá jej zahaľovala tvár, a to je vo švajčiarskom kantóne na hraniciach s Talianskom najnovšie protizákonné. 
     
    Pár, ktorý v prvý deň zákazu zadržali policajti v uliciach Locarna, patrí k prominentným predstaviteľom hnutia bojujúceho za práva moslimov vo Švajčiarsku. Nora Illiová a Rachid Nekkaz sa pokute nevyhli. Muž musí zaplatiť v prepočte 211 eur, ale Illiová má za svoje protizákonné oblečenie zaplatiť 10-tisíc švajčiarskych frankov, čo je viac ako 9 200 eur. To však zrejme pre túto dvojicu nebude žiaden veľký problém. 

    Vážený podnikateľ alebo moslimský burič?

    Nora Illiová pritom nie je rodená moslimka, na islam konvertovala, keď mala 19 rokov. Muž, s ktorým v Locarne dostala mastnú pokutu za neuposlúchnutie zákazu o nosení burky, je údajne Rachid Nekkaz. Ide o vplyvného a bohatého podnikateľa, ktorý vzbudil pozornosť médií na celom svete už pred piatimi rokmi. 
     
    Nekkaz je Francúz alžírskeho pôvodu, ktorý založil v roku 2011 fond s názvom „Nechytajte sa mojej ústavy“ (Touche pas à ma constitution). Ten sa zameriava na povzbudzovanie moslimiek, aby nosili burky v krajinách, kde je to výslovne zakázané. Nekaz do tohto fondu nalial milión eur, ktoré sú určené na vyplácanie pokút, ktoré ženy vo Francúzsku musia platiť za nosenie burky či nikábu už od roku 2011. 
     
    Nešlo však len o založenie akéhosi fondu. Nekkaz išiel ešte ďalej a po založení svojho malého „rebelského“ fondu vyzval moslimky žijúce vo Francúzsku, aby nerešpektovali zákon a napriek zákazu nosili zahalené tváre, ak im to viera alebo manželia prikazujú. „Volám po občianskej neposlušnosti a vyzývam ženy, aby sa nebáli chodiť von v závojoch,“ vyzval Nekkaz svojho času v rozhovore pre France 24. 

    Švajčiari v tom majú jasno 

    Francúzsky podnikateľ, ktorý platí pokuty za moslimky v krajinách so zákazom zahaľovania tvárí, podal proti pokute vo Švajčiarsku sťažnosť. To mu však zrejme nepomôže, pretože v kantóne Ticino, kde ju dostal, už zákon proti noseniu buriek a nikábov platí a podľa jeho autorov je namierený proti šíreniu radikálneho islamu v regióne. Kritici ho vnímajú ako kontroverzný. 
     
    Zákon, ktorý zakazuje nosiť ženám v kantóne na juhu švajčiarska zahalené tváre, schválili regionálni zákonodarcovia vlani v novembri, keď celonárodný parlament rozhodol, že opatrenie nie je v rozpore s federálnymi zákonmi Švajčiarska. Platiť začal v piatok 7. júla. 
     
    „Tí, ktorí sa chcú integrovať, sú vítaní, odhliadnuc od ich náboženstva, ale tí, ktorí spochybňujú naše hodnoty a chcú budovať paralelnú spoločnosť na náboženských zákonoch postavených nad tie sociálne, tu vítaní nie sú,“ uviedol autor zákona Giorgio Ghiringhelli pre denník The Independent
     
    - Reklama -