Švajčiari chcú zastaviť radikálnych islamistov a začínajú pri zákaze šírenia Koránu

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)
    Salafistická sekta Pravé náboženstvo šírila v Nemecku aj Švajčiarsku radikálny výklad Koránu, v ktorom vyzývala na násilie proti iným veriacim. V srdci Európy táto extrémistická organizácia pôsobila roky, ale po prehľadaní takmer dvoch stoviek mešít a domov v Nemecku sa zdá, že prišiel čas aj na salafistov vo Švajčiarsku. 
     
    Zakázať pôsobenie organizácie, akou je spomínaná salafistická sekta, nie je vo Švajčiarsku možné a úrady preto vzhliadajú k mestu Brugg, ktorému sa podarilo zamedziť šíreniu Koránu. Radnica tam v roku 2012 jednoducho odmietla vydávať povolenia na predaj či propagáciu Koránu v uliciach mesta a sekta sa tam preto nikdy neusadila. 
     
    Najväčší problém predstavuje pre švajčiarske mestá súčasná kampaň salafistickej sekty Pravé náboženstvo s názvom Čítaj! (Lies!). Pre túto kampaň, ktorá mala podľa úradov šíriť nenávisť, zakázali pôsobenie sekty v Nemecku a Rakúsko nedovoľuje financovať mešity a moslimské organizácie zo zahraničia. Švajčiari si zase odhlasovali zákaz výstavby mešít v referende, ale teraz si nevedia rady so šírením radikálneho islamu. 
     
    Mario Fehr zo švajčiarskej Ľudovej strany navrhuje, aby sa na pôsobenie sekty pozreli experti a zakázali pôsobenie organizácie, ktorá podľa jeho strany šíri nenávisť a navádza na násilie. Ľudová strana nepožaduje len zákaz šírenia Koránu v uliciach, ale aj vykázanie sekty z krajiny. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -