Šunka u nás má trikrát viac soli a menej mäsa, povedal Fico na spotrebiteľskom samite. Je to chamtivé klamanie a zavádzanie občanov malých krajín, pridal sa Orbán

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas tlačovej konferencie na samite Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých (Autor: TASR)

    „Očakávam, že komisárka Věra Jourová, ktorá zastupuje Európsku komisiu a má pochopenie pre tento problém, by mala oznámiť, že existujú nové spôsoby výkladu existujúcich právnych predpisov, ktoré nám umožnia prísnejšie zakročovať voči firmám, ktoré sa takto správajú,“ povedal predseda vlády Robert Fico ešte pred otvorením samitu. Očakáva aj dohodnutie spoločnej metodológie pri porovnávaní výrobkov. Na samite sa zúčastňuje aj eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis a desiatky odborníkov.

    „Ide o vážny celoeurópsky problém,“ povedal na úvod premiér Fico, čo podľa neho potvrdilo aj septembrové vyjadrenie predsedu Európskej komisie Junckera v príhovore k stavu EÚ, že v Európskej únii rovných nie je miesto pre spotrebiteľov druhej triedy. Pripomenul, že v marci boli prezentované výsledky prvých porovnávacích testov, ktoré potvrdili rozdiely v kvalite potravín na Slovensku a v Rakúsku.

    Problém dvojakej kvality sa ťahá od 90. rokov

    „Aj ja osobne som videl a pocítil tieto rozdiely. Tvrdenia, že máme inú kvalitu vody alebo iné chute, sú absolútne neakceptovateľné a neopodstatnené,“ dodal. Problém dvojakej kvality produktov sa podľa premiéra ťahá od polovice 90. rokov, keď si naši spotrebitelia všimli, že telový krém kúpený na dovolenke v zahraničí bol iný, omnoho lepší. Už vtedy sa u nás robili laboratórne testy a zistilo sa, že výrobky predávané pod tým istým názvom u nás a v zahraničí nemajú rovnaké zloženie, iba cena bola rovnaká. „Dokonca veľakrát bola cena u nás na Slovensku vyššia,“ pripustil.

    Fico spomenul aj pochybné praktiky automobiliek, keď strednú a východnú Európu zásobovali automobilmi vyrobenými v čase s najnižšou predpokladanou kvalitou produkcie. „Na začiatku sme sa stretávali s nevôľou a zjednodušovaním, dokonca spochybňovaním existencie tohto problému zo strany inštitúcií, ale aj zo strany niektorých členských štátov,“ uviedol s tým, že sme neprestali vysvetľovať a zorganizovali sme viaceré podujatia s cieľom informovať všetky členské štáty EÚ.

    „Nejde o zanedbateľný problém a netýka sa zďaleka len Slovenska,“ prízvukoval premiér, pričom doplnil, že problém sa týka aj spotrebného tovaru, nielen potravín. Poďakoval za podporu partnerom z V4 aj za koordinovaný postup a vytváraný tlak, ku ktorému sa podľa neho pripájajú aj ďalšie štáty.

    „V tejto chvíli je naším spoločným cieľom zabezpečiť, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali kvalitatívne štandardy a nedodávali na trhy vybraných členských štátov výrobky nižšej kvality,“ zhrnul. Zmienil sa tiež, že niektorí výrobcovia už reagovali a zjednocujú kvalitu produktov, no nepotešili ho najnovšie zistenia porovnávania kvality, o ktorých bude informovať ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Uviedol aj konkrétny príklad: šunka predávaná na Slovensku obsahuje trojnásobok soli a o 10 percent menej mäsa ako „rovnaká“ šunka predávaná v Rakúsku. „Jednoducho toto nemôžeme v žiadnom prípade akceptovať,“ odkázal premiér výrobcom používajúcim neférové praktiky. Na samite hodlá prediskutovať spoločnú metodiku testovania.

    Ľudia majú pocit nespravodlivosti

    Po Robertovi Ficovi vystúpil český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý uviedol, že nejde o náhodný jav, ale o výrazne rozšírenú prax. Štúdie a analýzy ČR ukazujú, že riešenie musí byť legislatívne. „Kľúč podľa názoru ČR leží v revízii smernice o nekalých obchodných praktikách,“ priblížil, pričom súčasná podoba smernice neumožňuje dostatočný postih a je nutné ju novelizovať.

    Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána je kvalita potravín a výrobkov otázkou dôvery, ktorá sa ťažko získava, ale ľahko stráca. „Pri dvojakej kvalite produktov však ľudia majú pocit, že nielen strácajú svoje peniaze, ale majú pocit prehry aj na poli spravodlivosti,“ argumentoval. Testy potravín v Maďarsku ukázali, že 70 % testovaných výrobkov malo odlišné zloženie v porovnaní s rovnakými výrobkami zakúpenými v západnej Európe. „Je to chamtivý spôsob klamania a zavádzania občanov malých krajín,“ konštatoval podľa webu pluska.sk.

    „Je preto ťažko pochopiť, že na spoločnom európskom trhu existuje takýto fenomén. Takáto prax si vyžaduje, aby bola potlačená, lebo je škodlivá,“ uviedla k téme poľská premiérka Beata Szydlová. Podporuje preto aktivity voči nekalým praktikám zavádzajúcim spotrebiteľa.

    Eurokomisárka Věra Jourová prisľúbila konkrétne kroky zo strany Európskej komisie týkajúce sa smernice o nekalých obchodných praktikách. Zároveň vyzvala spotrebiteľov, aby boli náročnejší.

    autor: rp, TASR

     

    - Reklama -