Sulíkovo video o (ne)slobode slova v europarlamente: Ctení voliči, takto si tu my žijeme v tejto kolíske demokracie. V podobnej situácii ako za socializmu…

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Šéf liberálov a europoslanec Sulík uverejnil na Facebooku video týkajúce sa aktuálnej témy, ktorou je stredajšie odvolanie Czarneckeho z podpredsedníckeho postu. Skúsený poľský politik sa pritom v Štrasburgu nedávno slovne ´pochytil´ so svojou krajankou Róžou Thunovou z  poľskej opozičnej strany Občianska platforma.

    Czarnecki totiž začiatkom januára v súvislosti so sporom medzi Bruselom a Varšavou nazval svoju krajanku slovom “szmalcownik”, pričom týmto pejoratívnym pojmom sa označovali ľudia, ktorí počas nacistickej okupácie vydierali skrývajúcich sa Židov alebo Poliakov, ktorí ich chránili.

    Za Czarneckeho odvolanie z podpredsedníckej funkcie hlasovalo 447 poslancov, 196 bolo proti. Na jeho odvolanie bola potrebná dvojtretinová väčšina odovzdaných hlasov.

    V takmer trojminútovom videopríspevku vystupuje so Sulíkom aj 54-ročný pražský rodák Jan Zahradil, ktorý je spolu s naším politikom v rovnakej europarlamentnej frakcii.

    A hoci ani jeden z nich, pochopiteľne, nesúhlasí s Czarneckeho verbálnym výpadom proti Thunovej, takisto im prekáža reakcia, následné kroky a opatrenia nadnárodnej inštitúcie.   

    „Bol odvolaný z dôvodov, ktoré mi pripadajú úplne nedostatočné. On sa prosto pohádal s jednou poľskou kolegyňou z inej politickej strany, ktorá kritizovala jeho vládu a jeho politickú stranu a on jej povedal, že sa správa ako kolaborant z 2. svetovej vojny. To je na jednej strane príkre, no na druhej strane, všetci sme v politike zvyknutí na kadečo a myslím, že rozhodne by za to nemal byť niekto potrestaný tým, že je odvolaný z funkcie,“ ponúkol svoj pohľad Sulíkov ´hosť´ na videu Jan Zahradil.

    So Zahradilovým názorom jeho slovenský náprotivok-kolega súhlasil. 

    „Aj ja si myslím, že to je výrazné obmedzenie slobody slova. Budeme si my dvaja musieť dávať pozor, aby sme napríklad Tajaniho nekritizovali,“ podotkol s dávkou irónie predseda SaS. Sulík navyše pripomenul, že ho prekvapil fakt, že europoslanci, ktorí sa zdržali hlasovania, nezvyšovali kvórum.

    Česko-slovenské duo sa následne zhodlo, že s takouto situáciou sa na europarlamentnej pôde dosiaľ ani jeden z nich nestretol. 

    „Ja som vôbec nikdy nezažil, že by sa tu za politický výrok odvolávalo z funkcie,“ pritakával Zahradil.

    Richard Sulík dokonca v statuse napísal, že „sloboda slova v Európskom parlamente platí, ale len pokiaľ poslúchate“, pričom Poliaci aktuálne podľa jeho slov príliš neposlúchajú.

    „Mám silné pochybnosti, že za socializmu v 80. rokoch by v podobnej situácii došlo k odvolaniu,” rýpol si Sulík.

    „Zaváňa to nejakým obmedzením slobody politického prejavu a dúfam, že to v Európskom parlamente nebude pokračovať. Je to niečo, čo do demokracie nepatrí,“ vyjadril svoje prianie Zahradil.

    K čomu len Richard Sulík polovážne-položartom dodal: „Takže, ctení voliči, takto si my tu žijeme v tejto kolíske demokracie v Európskom parlamente.“ 

    - Reklama -