Sulík sa tvrdo pustil do Američanov: Raketami šíria demokraciu. Po diktátoroch prišiel teror. Treba to spraviť aj v Sýrii?

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)
    Podľa Sulíka Slovensko rozhodne patrí do takzvaného západného sveta. „Moji rodičia utiekli pred komunistami a Rusmi, ktorí okupovali Československo. Ale to neznamená tváriť sa, že všetko, čo západný svet spraví, je dobré. Najmä ak to robí už po tretí raz. Nebolo by lepšie spolu s Ruskom a Tureckom hľadať cestu k mieru?“ kladie si europoslanec otázku v statuse na sociálnej sieti, pod ktorým uverejňuje svoj komentár. 
     
    V ňom píše, že celý Blízky východ je destabilizovaný a výsledkom toho sú podľa Sulíka milióny utečencov, ktoré zaťažujú Európu, a nie Spojené štáty.
     
    „Srbsko, Irak, Afganistan, Líbya, Sýria… všetky tieto krajiny mali možnosť na vlastnej koži okúsiť štandardný nástroj americkej zahraničnej politiky, určený na šírenie demokracie – rakety Tomahawk,“ píše Sulík. 

    Blízky východ je destabilizovaný

    Europoslanec si kladie otázky, či je svet po intervenciách USA vo viacerých krajinách lepší, ako bol pred nimi a či sa v nich lepšie žije ich obyvateľom. „Srbsko prišlo o Kosovo, Irak a Afganistan si zažili inváziu armád vyspelého sveta a Líbya, kedysi funkčný štát, sa zmieta v chaose. Jaj, zabudol som, v Líbyi vládol diktátor a líbyjský národ musel byť od neho oslobodený,“ konštatuje Sulík. 
     
    Zahraničná politika USA v spomínaných krajinách podľa europoslanca svet nezlepšila, ale práve naopak. „Prakticky celý Blízky východ, rovno pred dverami EÚ, je dnes destabilizovaný. Výsledkom sú milióny utečencov, ktoré dávajú zabrať Európe, nie Amerike,“ myslí si Sulík. 

    Medzinárodné právo by malo platiť

    Sýria je podľa Sulíka momentálne ďalšia krajina v poradí, na ktorú sa Západ zameral. Použitie chemických zbraní predseda SaS postro odsudzuje, ale dodáva, že aj v takýchto prípadoch by malo platiť medzinárodné právo. 
     
    „V prípade utečencov je Ženevská konvencia priam svätá – žiaden potenciálny žiadateľ o azyl vylovený v Stredozemnom mori nesmie byť proti svojej vôli vrátený späť, odkiaľ prišiel. V prípade bombardovania už medzinárodné právo platiť nemusí,“ kritizuje Sulík prístup Západu. 
     
    Europoslanec pripomenul, že sobotňajšie bombardovanie cieľov v Sýrii podnikli Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN. Dodáva, že bombardovanie v BR OSN blokuje Rusko a na to sú podľa neho nastavené isté pravidlá. V závere komentára Sulík pripomína, že Donald Trump dal stiahnuť americké jednotky zo Sýrie. Na mieste je preto podľa neho otázka, či Trumpovi nešlo o prekrytie problémov, ktoré má USA.
     
     
    - Reklama -