Sulík sa pustil do Junckera: Alibizmus. Vodu káže, víno pije

    0
    Predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík (Autor: TASR)

    Slovenský europoslanec a predseda najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík sa pustil do návrhu predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý chce, aby sa eurom platilo vo všetkých krajinách EÚ. Ide približne o 30 krajín, pričom Juncker navrhol rozšíriť aj samotnú Úniu. „Myšlienka je to vznešená, priam vizionárska, no nefunkčná, a to práve kvôli ľuďom ako Juncker, ktorý ako prvý porušuje pravidlá EÚ,“ píše Sulík vo svojom komentári pre Hospodárske noviny.

    Sulík upozorňuje na Francúzsko, ktoré nedodržuje trojpercentný deficit verejných financií a podľa pravidiel malo platiť pokutu, avšak pokutované nebude, lebo Juncker podľa neho rozhodol. „Ďalším príkladom je Grécko, pri ktorom boli porušené zrejme všetky existujúce pravidlá, a Juncker, vtedy ešte ako šéf Euroskupiny, tomu výdatne napomáhal,“ pripomína europoslanec, pričom zdôrazňuje, že najväčším problémom je nekompatibilita krajín EÚ, keďže pre niektoré krajiny je euro príliš silné, pre niektoré príliš slabé.

    „Preto je napríklad Nemecko majstrom sveta v exporte s gigantickými prebytkami na úrovni osem percent HDP (príliš slabé euro), a preto sa do Grécka dovážajú napríklad holandské paradajky (príliš silné euro). Problém je aj Taliansko, ktoré od zavedenia eura prišlo o štvrtinu svojho priemyslu. Lebo nedokáže držať krok v raste produktivity s Nemeckom,“ pokračuje Sulík s tým, že dlh Portugalska a Španielska vykupuje Európska centrálna banka (ECB) v rozpore s pravidlami. Obe krajiny by však boli ešte vo väčších problémoch.

    „Ak dôjde reč na ECB, Juncker povie, že s tým on nič nemá. To považujem za alibizmus, lebo minimálne mohol tlačiť na to, aby ECB dodržiavala pravidlá, ale ťažko bude kázať vodu a víno piť, a tak pravidlá porušujú všetci – Euroskupina (,záchrannými‘ balíkmi pre Grécko), Európska komisia (nepokutovaním dlžníkov) a ECB (výkupom verejného dlhu),“ pustil sa Sulík do Junckera.

    Problém vidí aj v tom, že výkup verejného dlhu Európskou centrálnou bankou sprevádzajú historicky najnižšie úroky, ktoré sú už dlhší čas na nule. Podľa ECB tak má tisíc eur dnes rovnakú hodnotu ako o rok alebo o sto rokov, čo je podľa Sulíka nezmysel.

    ECP má však podľa predsedu SaS úrok ako najsilnejší nástroj, ako zabrániť nezodpovedným krajinám robiť ďalšie dlhy. „Pánovi Junckerovi teda odporúčam najprv si spraviť v eurozóne poriadok a potom snívať o jej rozširovaní,“ uzavrel Richard Sulík.

    - Reklama -