Sulík otvorene o spolupráci: V kontakte s Kollárom a prekvapivé slová o Dankovi

    0
    Andrej Danko a Richard Sulík (Autor: reprofoto RTVS)

    Koncom minulého roka sa Richard Sulík s Andrejom Dankom ešte hádali vo verejnoprávnej televízii a pred kamerami sa častovali nadávkami. Od ich spoločného stretnutia pri víne, ktoré bolo vtedy predmetom hádky, sa podľa šéfa liberálov už nestretli, pripúšťa však, že si dnes vie predstaviť možnú budúcu spoluprácu s Dankovou SNS. „Viem si predstaviť koalíciu s SNS po budúcich voľbách,“ povedal Sulík v rozhovore pre denník Plus JEDEN DEŇ. Žiadne stretnutie podľa vlastných slov so šéfom SNS nikdy neinicioval a ani sa nechystá, ale ak bude na to dôvod, nemá problém stretnúť sa s nikým. Dodal zároveň, že obdobný scenár si dokáže predstaviť so všetkými stranami okrem ĽSNS a Smeru.

    Najvýraznejšie SaS v súčasnosti spolupracuje s Obyčajnými ľuďmi Igora Matoviča, čo sa viditeľne prejavilo aj na kauze predražených faktúr za energie. SaS a OĽaNO vystupovali spoločne na viacerých tlačovkách k tejto téme a rovnako aj pri odvolávaní premiéra Roberta Fica. „Takto pre mňa vyzerá tímová spolupráca,“ uviedol šéf liberálov.

    Z radov opozície je SaS podľa Sulíka v kontakte aj s Borisom Kollárom, no v tomto prípade už spolupráca nie je taká úzka. „Príliš silná opozičná spolupráca nám uškodí všetkým,“ vysvetľuje Sulík, „všetci politológovia a komentátori volajú po tom, že opozícia musí spolupracovať, ale tak to nefunguje.“ V prvom rade sú si totiž opozičné stany navzájom konkurenciou, pretože všetky bojujú o pravicového voliča. „Smer je naším súperom, no našimi konkurentmi sú ostatné pravicové strany. Volič Smeru ťažko prejde k niektorej z pravicových strán,“ objasňuje Sulík.

    Úzka spolupráca s ostatnými pozičnými stranami má podľa lídra SaS ešte jednu podstatnú nevýhodu. Každá strana je totiž niečím odlišná a má svoj vlastný program a hodnoty. „Keď ale chcete úzko spolupracovať, musíte robiť ústupky a kompromisy,“ vysvetľuje svoj pohľad, „takže príliš sa zomknúť škodí celej pravici.“

    SaS prednedávnom opustil jeden z jej zakladajúcich členov Jozef Mihál. Sulíkova politika podľa Mihála totiž už neodzrkadľuje liberalizmus, na ktorom strana vznikla. Sulík pripustil, že s Mihálom mali rozdielne názory, napríklad na migrantov, no Mihálov odchod ho mrzí. Nevylúčil ani to, že sa Mihál do stany v budúcnosti možno vráti.  

    - Reklama -