Sulík: Problém nie je v tom, že ľudia v osadách majú veľa detí, ale že sa o ne nevedia postarať. Chudobu môžeme odstrániť hlavne tým, že budeme rómske deti vzdelávať

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Sulík verí, že najsilnejšia opozičná strana dokáže prevziať moc za Slovensko, hoci priznáva, že ani ona nie je bez chyby, no dokáže prijať a počúvať kritiku na svoju adresu. SaS je podľa neho sebavedomá strana.

    Zopakoval, že strana by nevládla so Smerom-SD a ĽS NS. „Kotlebova strana nie je pre mňa prijateľná, síce mnohí to naznačujú,” zdôraznil Sulík. Svoje niektoré vyjadrenia nepovažuje za radikálne.

    Sterlilizácie sú len jedno z riešení

    Čo sa týka rómskej otázky, SaS podľa Sulíka pripravila komplexné riešenie pre túto problematiku. V októbri ho spolu s hlavnou autorkou koncepcie Luciou Ďuriš Nicholsonovou predstavia. Hlavnými hedlajnami sú vzdelanie deťom, čo považuje Sulík za najdôležitejšiu vec, a práca pre dospelých.

    „A jedno z riešení je aj bezplatná a dobrovoľná sterilizácia. Dnes už je dobrovoľná, lenže žena z osady nemá tých päťsto eur, aby si ju zaplatila, tak my navrhujeme, aby pre ňu, ak už sa ona rozhodne, povedzme po štvrtom dieťati, bola bezplatná. Bohužiaľ, niektoré médiá chytili amok a začali úplne ako zmyslov zbavené vypisovať a robiť z toho obrovské divadlo. Ale pozrime sa na to triezvo. Jednoducho toto je jedno z riešení a zďaleka nie to najdôležitejšie,“ komentoval Sulík.

    V krátkosti sa vrátil aj k medializovanému prípadu z Veľkej Lomnice. „My žijeme v pomýlenej dobe, keď je zakázané povedať, že jednej polovici obyvateľstva sa narodí 76 detí, tej rómskej, a druhej polovici deväť.“ Písali sme o tom TU.

    Ak sa už ani o tomto hovoriť nesmie, konštatoval šéf SaS, tak tento problém nikdy nevyriešime. Pointa je podľa neho taká, že detí sa rodí veľa tam, kde je chudoba. „Musíme odstrániť chudobu, ale nie tak, že im budeme dávať peniaze, to tu iks rokov skúšali a nefunguje to, dať im domy a tak ďalej.“ Preto saskár navrhuje iné riešenie. „My tie deti musíme vzdelať. Keď budú vzdelané, a to nehovorím, že to majú byť všetci atómoví fyzici, tak budú chcieť žiť aj iný život, ako len mať opäť veľa detí, o ktoré sa nedokážu postarať. Problém nie je v tom, že majú veľa detí, ale že sa nevedia o ne postarať. A presne týmto smerom sa bude naše riešenie uberať.“

    Kiska by sa mal ospravedlniť

    Predseda SaS sa vyjadril aj k inštitútu účinnej ľútosti a je za jeho zachovanie. Prezident SR Andrej Kiska by sa mal podľa neho za medializované nejasnosti okolo financovania jeho predvolebnej kampane ospravedlniť. Vec podľa neho nevysvetlil dostatočne. Únik dokumentov priamo zo štátnej správy, ktorému Kiska čelí, však podľa neho nie je normálny.

    Premiérova dvojtvárna politika

    Európsku úniu považuje šéf SaS za výnimočný projekt, je však za jej reformovanie. Chce si počkať na to, čo presne bude pre krajiny znamenať, keď budú v jadre EÚ. „Treba počkať, čo si to bude vyžadovať, a potom sa treba rozhodnúť,“ uviedol. Voľby v Nemecku by Sulík nenazval víťazstvom Angely Merkelovej, pretože podľa neho „historicky veľa stratila“.

    Podľa saskára je politika Roberta Fica v otázke migrantov dvojtvárna, doma hovorí iné ako v Bruseli. Jedna z kľúčových vecí, ktoré budú rozhodovať o jadre, bude postoj k prerozdeľovacím kvótam na migrantov. „Ten, kto sa hlási strmhlav do jadra, ako to robí Robert Fico, bude musieť súhlasiť s kvótami,“ vyhlásil Sulík.

    Konkretizoval, že pred tromi dňami vydala Európska komisia správu, že bude ročne prevážať z Afriky 50-tisíc migrantov, pričom u nás v médiách táto téma nikde nerezonovala. „Tých migrantov chcú zásadne rozdeľovať po Európe, tá vôľa tam je. A tu si myslím, že je dôležité povedať jedno zásadné nie. O tom, kto bude na Slovensku žiť, budú rozhodovať len občania Slovenska. Hovorí to síce aj Robert Fico, ale len na Slovensku, a nie v Bruseli. Tam sa hrá na pekného, ale nedá sa dlhodobo udržať takáto dvojtvárna pozícia. Voči občanom Slovenska je neúprimná,“ dodal Sulík.

    Autori: TASR, im

     
    - Reklama -