Sulík: Matečnej ministerstvo iba zahmlieva a zavádza. Slovákov nazýva občanmi druhej kategórie

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    “Pozvanie prijali zástupcovia združení pre ochranu spotrebiteľov, Slovenské združenie pre značkové výrobky, Slovenská aliancia moderného obchodu reprezentujúca predajné reťazce, rovnako ako vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku p. Ladislav Miko. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ani žiaden zástupca ministerstva sa na diskusii bohužiaľ nezúčastnili,” uviedol Sulík, ktorého úmyslom bolo k tejto problematike pristúpiť odborne a konštruktívne. “Svojou doterajšou komunikáciou ministerstvo iba zahmlieva a dovolím si povedať, že aj zavádza občanov Slovenska, ktorých nazýva občanmi druhej kategórie len na základe testovania pochybnej kvality. Bez odborného prístupu a faktických argumentov sa téma duálnej kvality ťažko pohne ďalej,” zdôraznil.

    Sulík je tieňovým spravodajcom v gestorskom výbore Európskeho parlamentu k správe Dvojaká kvalita produktov, môže tak ovplyvniť podobu konečného znenia textu. “Výsledkom rokovaní v EP bude uznesenie, ktoré sa môže neskôr stať základom pre ďalšie legislatívne návrhy, zmeny súčasnej legislatívy alebo odporúčania pre členské štáty. Preto som sa rozhodol poskytnúť priestor na vyjadrenie všetkým, ktorých sa téma dotýka a na základe objektívnych informácií potom postupovať ďalej,” priblížil Sulík.

    Komisia už onedlho predstaví spoločnú metodiku testovania, ktorá môže pomôcť zlepšiť vymáhanie súčasne platnej legislatívy. Podľa europoslanca by sa ministerstvo malo zamerať na vymáhanie už existujúcej legislatívy, a nie zbieranie lacných politických bodov, ktoré spotrebiteľom nepomôžu. Za pozitívnu považuje už samotnú spoločenskú diskusiu o danom probléme, keďže výrobcovia a distribútori začínajú reagovať na kritiku zmenou svojej ponuky. Sulík je preto presvedčený, že najrýchlejšou cestou na dosiahnutie vyššej kvality ponúkaných produktov je práve tlak a kritika spotrebiteľov.

    - Reklama -