Sulík: Ficovo „jadro“ je o slepom poslúchaní Západu. Ide zapredať Slovensko za eurofondy, ktoré s jeho oligarchami budú môcť rozkrádať

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Ak chceme byť v jadre EÚ, teda v akejsi prvej lige členských krajín, bude to Slovensko niečo stáť, to vieme už teraz. Čo však dostaneme na oplátku? Podľa Sulíka je to celkom legitímna a úplne korektná otázka, ako píše vo svojom blogu na stránke Denníka N. Ibaže odpovedať na ňu nie je celkom jednoduché.

    V prvom rade totiž ani presne nevieme, čo to spomínané jadro má byť, tvrdí líder liberálov. „Nevieme, s čím máme súhlasiť, do akého spolku máme vstúpiť, nevieme ani len to, aké kompetencie máme odovzdať. Robert Fico ako hlavný zástanca akéhosi jadra vedie túto diskusiu mimoriadne nekorektne a hmlisto – jadro je dobré a musíme tam. To je všetko,“ upozorňuje.

    Sme najviac v jadre, ako sa len dá

    Pritom ale ako krajina sme v jadre, ako sa len v jadre dá byť, myslí si Sulík. „Slovensko je členom EÚ, eurozóny, Schengenu, Dublinského dohovoru, OECD, WTO, NATO, Rady Európy, OSN a ďalších asi 400 medzinárodných organizácií. Sme skrátka všade. A to je dobre, lebo malý národ potrebuje na obhajobu a presadzovanie svojich záujmov medzinárodné pravidlá. Slovom, žiadna iná európska krajina nie je viac v jadre ako my. Kam sa teda hrnie Robert Fico?“ pýta sa.

    „Celé to Ficovo jadroje v tomto momente o slepom poslúchaní a o submisívnom postoji a pomoci veľkým západným krajinám pri obhajobe svojich vlastných záujmov,“ pohoršuje sa Sulík. Podľa neho sa počas nedávneho stretnutia Fica s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom ukázalo, že Macron tvrdo obhajuje len záujmy svojej krajiny a nie EÚ a Fico mu ako poslušný žiačik asistuje.

    Čo nás to bude stáť?

    Čo budeme pre účasť v jadre musieť urobiť, je už pomerne jasné, myslí si Sulík. „Robert Fico už čo-to prezradil. Na spomínanom stretnutí s Macronom sa nechal počuť, že sa budeme musieť viac priblížiť k sociálnej či daňovej politike, inými slovami, jadro nás bude niečo stáť'. Takže my sa budeme musieť vzdať našich najväčších konkurenčných výhod? To je od Roberta Fica mimoriadne krátkozraké a pre Slovensko škodlivé,“ zhodnotil a pokračoval, „lebo ak sa týchto našich výhod vzdáme, ako chceme dobiehať západné krajiny v životnej úrovni? Akými konkrétnymi nástrojmi?“

    Podľa Sulíkových slov Slovensko môže byť v mnohých smeroch lepšou krajinou. „Vieme byť dynamická krajina so superdobrými podmienkami na podnikanie a plnou zamestnanosťou,“ to však nebude možné, „nie, ak odovzdáme ďalšie kompetencie do Bruselu a vzdáme sa ďalšej suverenity. To je od Roberta Fica zlé riešenie, lebo jeho vláda je zamestnaná rozkrádaním eurofondov a inak zíva ideovou prázdnotou,“ udrel si predseda saskárov s tým, že podľa neho je tu reálna obava, že submisívne konanie Roberta Fica reálne a trvalo našu krajinu poškodí.

    A čo môžeme získať?

    No a čo teda jadro Slovensku prinesie? „Priznám sa, neviem. Dodnes som nepočul žiadny konkrétny prínos,“ zhodnotil Sulík. Ale ak sa podľa neho zamyslíme, uvidíme skôr kopu vecí, ktoré nám rozhodne neprinesie. „Viac slobody? Rozhodne nie, veď minimálne jednu slobodu ideme výrazne obmedziť. Viac možností rozhodovať? O kom? Slovensko je malá krajina s primerane malým vplyvom a ak chceme niečo ovplyvniť, tak len cez pákový efekt cez V4, ale práve toho sa Robert Fico zradou svojich partnerov vzdáva,“ myslí si.

    „Viac zákaziek, viac roboty, viac zamestnanosti? Viac peňazí pre našich ľudí? To tiež nie. Lebo o tom, aby našim firmám platili západní objednávatelia viac, sa nediskutuje,“ pokračuje Sulík. Ako jediný skutočný benefit, ktorý by nám tak mohlo jadro priniesť, ostáva teda iba viac peňazí z eurofondov, myslí si. „To je jediný predstaviteľný benefit,“ tvrdí šéf liberálov.

    „Inými slovami, Robert Fico ide zapredať Slovensko za eurofondy, ktoré on s jeho oligarchami budú môcť rozkrádať. Toto je jediný dôvod, pre ktorý nás ženie do bubliny, ktorú nazýva európske integračné jadro. Ak existujú iné vecné dôvody, vyzývam ho, aby ich čím skôr zverejnil,“ zakončil Sulík.


     

    - Reklama -