Sulík: Európa nie je taká bohatá, aby dokázala zdvihnúť úroveň Afriky

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Európa nie je natoľko bohatá, aby dokázala zdvihnúť životnú úroveň Afriky. HDP a životná úroveň pomaly stúpa aj v Afrike, čo podľa poslanca Európskeho parlamentu Richarda Sulíka (SaS) viedlo k migrácii. Uviedol to v nedeľňajšej relácii TA3 V politike.

    “Mnoho ľudí si vedelo zrazu z Afriky zaplatiť cestu, čo predtým nedokázali,” podotkol Sulík. Ako doplnil, je potrebné riešiť problém najmä na severe Afriky, ale takým spôsobom, že sa tam postaví veľké azylantské centrum pre migrantov a utečencov. “Kto má záujem ísť do Európy, tam si podá žiadosť a počká, kým bude vybavená,” priblížil. 

    Európu podľa štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka trápia najmä návraty migrantov. “Do Európy prišlo medzi rokom 2015-2016 milión ilegálnych migrantov, z nich sa len 250.000 stihlo vrátiť. Odopretý azyl bol 500.000 migrantom,” poznamenal s tým, že v ostatných týždňoch začínajú opäť stúpať čísla nielen stredomorskou cestou, ale aj z Turecka. Podľa Korčoka je zlá situácia aj zo severnej Afriky do Talianska. Celá záležitosť sa však dostáva pomaly pod kontrolu. Zároveň podotkol, že za ostatné obdobie bolo v Líbyi zatknutých 250 prevádzačov. 

    “Z dlhodobého hľadiska budeme musieť do Afriky investovať. Aby sme znížili stimuly, aby sme ľudí primäli k tomu, aby zostali vo svojej krajine, je toto z dlhodobého hľadiska najdôležitejšie. Nebude sa to robiť len transfermi peňazí z fondov, ale bude snaha o to, aby tam šli privátne investície,” podotkol Korčok. Sulík poznamenal, že by chcel vidieť napríklad slovenského premiéra, ktorý povie občanom, že im vezme peniaze a bude stavať infraštruktúru v Afrike. 

    Korčok doplnil, že sa mení aj štruktúra ľudí žiadajúcich o azyl. “Kým v minulosti to boli ľudia zo Sýrie a z Afganistanu, teraz je najviac žiadateľov z Bangladéša, Venezuely a rovníkovej Afriky. Podstata problému spočíva v tom, aby sme ho začali riešiť s Afrikou, kde vzniká,” uzavrel.

     

    - Reklama -