Súd s Palestínčanom v Hamburgu. Jeho obhajca šokoval hneď na začiatku

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)
    Minuloročná vražda v supermarkete v hamburskej štvrti Barmbek vzbudila búrlivé reakcie nemeckej verejnosti. Násilný čin palestínskeho vraha niesol všetky stopy teroristického útoku, ale obvinenie zo spáchania teroristického činu v súdnej sieni nepadlo. Dvadsaťšesťročný Palestínčan pri svojom nepochopiteľnom besnení dobodal na smrť 50-ročného muža a ďalších šesť náhodných návštevníkov supermarketu zranil. Niektorých vážne.
     
    Palestínsky násilník hneď v prvý deň súdneho procesu pripustil, že vlani v júli útočil skutočne on. Jeho právny zástupca uviedol, že ho k tomu viedli “náboženské dôvody”. „Môj mandant sa však cíti vinný vo všetkých bodoch obžaloby. Tvrdí, že jeho čin má náboženské dôvody. V čase, keď spáchal trestný čin, bol pod veľkým tlakom,” uviedol pred okresným súdom v Hamburgu advokát.
     
    Celý text v nemčine nájdete TU.
     
    Ako to už býva v mnohých prípadoch spáchanej trestnej činnosti, päťdesiatročná obeť mohla žiť, keby si úrady plnili svoju povinnosť. Dvadsaťšesťročnému Palestínčanovi totiž zamietli žiadosť o azyl. Nemeckým úradom sa ho však, bohužiaľ, nepodarilo deportovať. Podľa starostu Hamburgu Olafa Scholza z SPD to bola v tomto konkrétnom prípade absencia relevantných dokladov. To je pritom základná podmienka pre úspešnú deportáciu.
     
    Súd sa tiež zaoberal psychickým stavom obžalovaného. Hlavný žalobca však poukazoval skôr na spojitosť s islamizmom. „Obžalovaný chcel zavraždiť čo najviac obyvateľov našej krajiny, ktorí majú kresťanskú vieru. Je bezpochyby vinný z vraždy a šiestich ďalších pokusov o vraždu,” cituje magazín Zeit žalobcu s tým, že vyšetrovanie nepotvrdilo, že by bol Palestínčan súčasťou džihádistickej siete a dopustil sa teroristického činu.
     
    - Reklama -