Sú zadĺžené až po uši. Štátne nemocnice majú sekeru vyše pol miliardy eur, čaká ich oddlžovanie,UNB rozdelia

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Rezort má v tomto roku predstaviť koncept štvrtého oddlženia nemocníc. Ako však hovorí jeho šéf Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), nevie garantovať, že pôjde o posledný takýto krok. “Zadlžovanie je spôsobené viacerými faktormi. Je tu neefektivita v oblasti riadenia, neefektivita nedostatkom pravidiel, napríklad v oblasti diagnosticko-liečebných postupov, a je tu nedofinancovanie, ktoré je v súčasnosti v zdravotníctve dosť vysoké,” skonštatoval. Nemyslí si preto, že sa hneď prestanú tvoriť nové dlhy.

    Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát. Prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu, oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica a naposledy v roku 2011 vláda Ivety Radičovej. Drucker ešte minulý rok avizoval, že oddlžovanie by malo byť dvojfázové a nebude sa k nemu pristupovať paušálne. Poukazuje, že tento krok povedie len k tomu, že sa zlacní financovanie nemocníc, s ktorými už mnohí dodávatelia nechcú pre nezaplatené faktúry spolupracovať.

    Hoci sa ministerstvu vlani podarilo znížiť tempo zadlžovania štátnych nemocníc, ich dlhy naďalej každý mesiac rástli o milióny eur. V roku 2015 sa zvyšovali rýchlosťou 9,21 milióna eur mesačne, vlani to od januára do októbra bolo v priemere o 8,66 milióna eur. Ich lepšiemu hospodáreniu má pomôcť napríklad zavedenie štandardov v liečbe a diagnostike či centrálne nákupy. K redukcii nemocničných postelí chce mať najprv Drucker hodnoverné dáta. Od vlaňajška tiež na nemocnice dohliada Úrad pre riadenie podriadených organizácií. Bez vedomia ministerstva tak už nenakupujú.

    V rámci potrebných opatrení avizuje Drucker aj tohtoročné rozdelenie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou aj najzadlženejšou na Slovensku. Tvorí ju päť nemocníc po celom hlavnom meste. “Aby sme odčlenili činnosti, ktoré tam nepatria. Riadiť päť firiem v jednom právnom subjekte vytvára veľkú mieru aj alibizmu a malej hmotnej zainteresovanosti,” zdôvodnil. Podrobnosti zatiaľ ministerstvo ani UNB nekonkretizujú. “Všetky bližšie informácie budú obsiahnuté v materiáli, ktorý pripravujeme na marcové zasadnutie vlády,” povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

    - Reklama -