Sú to ekonomickí migranti, priznala EÚ. Vyhliadky sú hrozivé

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Vlani došlo k nárastu migrantov o 17 percent, takže môžeme hovoriť o počte asi 181.000 nelegálnych prisťahovalcov, ktorí dorazili z Líbye. Musíme byť pripravení vyrovnať sa s rovnakým počtom aj počas tohto roka,” povedal Leggeri pre agentúru Reuters.

    Európska únia prijíma množstvo opatrení na riešenie utečeneckej krízy. Do týchto snáh zapadá aj pomoc pre vládu národnej jednoty v Tripolise. EÚ od nej očakáva spätné prijímanie vyhostených osôb, ktorým bola zamietnutá žiadosť o azyl v európskych krajinách. Ďalším krokom by mala byť užšia spolupráca s africkými krajinami, cez ktoré prichádzajú migranti na územie Líbye. 

    “Dúfam, že rok 2017 bude znamenať začiatok zmeny, pozitívny dopad týchto alternatívnych opatrení. Sú to však opatrenia, ktoré si vyžadujú dlhší čas,” skonštatoval šéf Frontexu.

    Od roku 2014 do konca roku 2016 dorazilo do Európy cez Stredozemné more okolo 1,6 milióna utečencov a migrantov.

    Podľa údajov EÚ až okolo 70 percent ľudí, ktorí prichádzajú do Európy cez územie Líbye, neuteká zo svojich domovov pred ozbrojenými konfliktami alebo pred represívnymi vládami. Ako ekonomickí migranti majú len veľmi nízku šancu získať azyl v Európe. EÚ sa ich preto snaží vrátiť späť do ich domovských krajín. 

    - Reklama -