Sú to bieli muži, menšiny by sa ich mohli báť. Briti plánujú zvesiť obrazy slávnych predkov a možno to zájde ešte ďalej

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    King’s College London patrí k najprestížnejším univerzitám na svete a pravidelne sa umiestňuje na popredných miestach vo všetkých možných rebríčkoch. Mnoho absolventov univerzity získalo Nobelovu cenu. Ale ani tento fakt neochráni univerzitu pred ideológiou politickej korektnosti a multikulturalizmu, ktorú jej zástancovia často presadzujú veľmi bizarným spôsobom. Aspoň to platí pre Ústav psychiatrie, psychológie a neurovedy.

    Dekan ústavu, profesor Patrick Leman oznámil, že z priestorov zmiznú portréty a busty „fúzatých bielych“ mužov. Nepomôže im ani fakt, že mnohí patrili k priekopníkom vo svojom odbore a prispeli značnou mierou k renomé Ústavu psychiatrie, psychológie a neurovedy na King’s College London. Z pohľadu aktivistov, študentov a ďalších príslušníkov britskej ľavice sú príliš „bieli“ a všetci sú mužského pohlavia. Niečo také sa z pohľadu gender studies, multikulturalizmu a politickej korektnosti neodpúšťa.

    Otcovia zakladatelia musia uvoľniť svoje miesto ženám a jedincom s farebnou pleťou, a to v rámci vytvorenia „steny rozmanitosti“. „V našom ústave nemôžu byť len busty bielych fúzatých mužov. Musíme byť modernejší a medzikultúrnejší,“ cituje denník dekana Lemana s tým, že pred dvoma rokmi odstránili zo steny univerzity fotografiu bývalého arcibiskupa z Canterbury, lorda Careyho, pretože sa staval proti uzatváraniu manželstiev medzi homosexuálmi.

    Niektoré busty a portréty odstránia úplne a iné umiestnia tam, kde „budú menej poburovať“. „Plány majú jednoznačnú podporu zo strany študentských organizácií. Snažíme sa brať viac do úvahy rozmanitosť a sústredíme sa aj na výskum z Ázie, Afriky a ďalších častí sveta. Sme presvedčení o tom, že v priestore pre študentov by nemali byť len fúzatí bieli muži z dvadsiatych rokov minulého storočia, ale mali by sa tam objaviť aj odlišné etnické skupiny a iné kultúry,“ hovorí dekan, ktorý neskrýva svoju príslušnosť k britským labouristom.

    Hoci mnohí profesori a študenti s novými poriadkami súhlasia, ozývajú sa aj kritické hlasy. „Ide o krok šialenej politickej korektnosti a dekolonizáciu učebných osnov. Stačí, že študenti s niečím nesúhlasia a začnú sa búriť, a vedenie im okamžite vyhovie. Fakt zostáva, že mnohí z nich majú problém s tým, že ich učí biely muž,“ cituje The Telegraph prezidenta King’s Conservative Association Sama Barretta a dodáva, že podobných konfliktov medzi profesormi a študentskými aktivistami v ostatných rokoch povážlivo pribúda.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -