Streľba vyvolala v USA vlnu násilia. Aktivovať museli dokonca Národnú gardu

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Policajný veliteľ v meste Edward Flynn v nedeľu oznámil, že videozáznam z policajtovej kamery ukazuje, že príslušník polície konal zjavne v rámci zákona, keď v sobotu strieľal na 23-ročného muža, ktorého identifikovali ako Sylville K. Smith. Ten sa snažil utiecť po tom, ako ho zastavila policajná hliadka, následne sa však obrátil k policajtovi a podľa záznamu jednoznačne držal zbraň.

    Po policajnom zásahu sa vo štvrti Sherman Park zišli davy protestujúcich. Demonštrácia prerástla do násilia, počas ktorého zneli výstrely, oheň zničil šesť obchodných prevádzok a poškodených bolo viacero policajných vozidiel. Polícia zadržala 17 osôb a štyrom jej príslušníkom museli ošetrovať zranenia v nemocnici.

    Starosta Tom Barrett dnes nepokoje označil za “niečo, čo som počas svojho dospelého života v tomto meste ešte nezažil”. V uvedenej štvrti, podľa miestnych médií známej chudobou a kriminalitou, sa medzičasom situácia upokojila.

    Smitha, zastreleného muža, v minulosti už mnohokrát zatkli a v sobotu ho zastavili pre “podozrivé správanie”, vyplýva zo slov policajného veliteľa a starostu. V ruke počas incidentu držal ukradnutú zbraň s 23 nábojmi, ktorú nepustil ani po výzve policajta.

    Smith bol podľa správ černochom. Práve policajné násilie voči černochom v posledných dvoch rokoch opakovane vyvoláva niekedy násilné protesty v amerických mestách. Tentoraz však naňho strieľal rovnako černošský policajt, ako uviedol Flynn.

    - Reklama -