Stredná a východná Európa nie je poslušná manželka, ktorú si možno vydržiavať. Toto musíme preťať, zavelil Blaha

    0
    Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Nadradený vzťah niektorých členov cíti Blaha najmä voči krajinám, ktoré s niečím nesúhlasia. „Akoby sa v niektorých krajinách udomácňoval pocit, že si vydržiavajú strednú a východnú Európu ako akúsi manželku, ktorá má pracovať a nereptať a za to bude platená fondmi. Toto musíme preťať. Sme rovnocenní partneri, sme rešpektovanou súčasťou Únie,” zdôraznil Blaha.

    Aj preto je rád, že je v rámci EÚ strednú Európu čoraz viac počuť. “Príkladom je duálna kvalita potravín. Spoločne kritizujeme nadnárodné korporácie, ktoré pri tovaroch s identickým obalom ponúkajú horšiu kvalitu niekedy pri vyššej cene. Je to klamanie zákazníkov a vytváranie kategórie druhoradých občanov, s čím nemožno súhlasiť,” povedal.

    Parlamenty V4 aj preto podporujú svojich premiérov v tomto snažení. “Táto aktivita môže ukázať, že Európska komisia (EK) vníma naše problémy a nie je problém vyriešiť to. Toto je vecná kritika nadnárodných korporácií, ktoré zavádzajú spotrebiteľov v našom regióne,” vysvetlil.

    Aj predseda európskeho výboru maďarského parlamentu Richárd Hörcsik je presvedčený o dôležitosti spolupráce týchto štyroch parlamentov. “Pred európskymi samitmi sa naši premiéri stretnú, dohodnú sa a to treba podporovať. Rozprávať sa a komunikovať musia aj poslanci, lebo v jednote je sila, ktorú potrebuje nielen V4, ale celá Európa,” myslí si.

    Hörcsik uistil, že Maďarsko nechce vystúpiť z Únie. “Sme radi, že sme sa tam dostali, ale chceme povedať svoj názor. V západnej Európe sa nám čudujú, že nové štáty niečo hovoria. Ale my máme svoj názor na to, čo sa deje, nemôžeme strčiť hlavu do piesku. Jeden z hlavných problémov je veľká priepasť medzi činnosťou európskych inštitúcií a očakávaniami občanov,” povedal s poukázaním na nízku účasť v eurovoľbách.

    Ako problém Hörcsik vníma, že EK neberie do úvahy názory národných parlamentov. “Preto sa musíme vrátiť k praxi, že Úniu tvoria národné štáty. Aj my, národné parlamenty, musíme mať právo hovoriť do diania v Únii. My sme tu preto, aby sme z východnej a strednej Európy priniesli skúsenosti z posledných 40 rokov a boli živým svedomím Únie,” dodal.

    Predseda českého senátneho Výboru pre záležitosti EÚ Václav Hampl si je vedomý, že V4 je v niektorých častiach Európy vnímaná kriticky ako nekonštruktívna časť Únie. “Ale keby tu dnes boli, videli by opak,” povedal na margo rokovania.

    Šéfka poľského eurovýboru Izabela Kloc poukázala na výrok Jána Pavla II., že “Európa je jedna, ale dýcha dvoma pľúcami, a to západom a východom”. “Tieto dvoje pľúca musia byť v rovnováhe, aby Európa mohla fungovať a rozvíjať sa ako celok. Dôležité je aj budovanie dôvery občanov voči Únii. V Poľsku podporuje EÚ vyše 70 percent občanov, ale chcú Úniu, ktorá funguje na princípe vzájomnosti, kde je dôležitá väčšia, ale aj menšia krajina. Ide nám o Európu, ktorá si bude všímať aj problémy najmenšieho člena,” uzavrela.

    - Reklama -