Stratil Erdogan súdnosť? Dnes chystá miliónovú manifestáciu. Chce tak osláviť výročie dobytia Koštantínopola Osmanmi

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Podľa kancelárie istanbulského starostu má účastníkom slávnostnej udalosti byť aj Binali Yildirim, nový šéf vládnucej umiernenej islamistickej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a zároveň dezignovaný predseda tureckej vlády. Súčasťou osláv bude letecká prehliadka tureckých vzdušných síl a v uniforme elitnej pechotnej jednotky osmanskej armády sa predstaví aj symbolických 563 janičiarov.

    Diváci si budú môcť pozrieť i mapy v projekcii 3D, ako vyzeral Istanbul v roku 1453, keď ako hlavné mesto Byzantskej ríše Konštantínopol padol 29. mája do rúk Osmanom. Oslavám predchádzala zo strany tureckej vlády rozsiahla reklamná i marketingová kampaň, využívajúca podobizne sultána Mehmeda II. Dobyvateľa (1451-1481) i súčasného tureckého prezidenta Erdogana.

    rmáda osmanských Turkov pritiahla pred byzantský Konštantínopol v apríli 1452 a začala jeho posledné, konečné obliehanie. Obranu celého mesta zaisťovala okrem vojakov aj domobrana, turecká armáda tvorená janičiarmi bola však v znateľnej presile. Konštantínopol bol dobytý 29. mája 1453, čím aj definitívne zanikla Byzantská ríša. Začalo sa prenasledovanie kresťanov a ich vyháňanie, kostoly boli zmenené na mešity a Konštantínopol sa pod názvom Kostantiniyye stal hlavným mestom Osmanskej ríše.

    - Reklama -