Strata vyše 150 miliárd za desať minút. Brutálna rana londýnskej burze a superboháčov skoro porazilo. Prišli o bilióny

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)
    Štyristo najbohatších ľudí na svete prišlo otrasmi na globálnych trhoch o majetok v hodnote 127 miliárd dolárov, ale to nie je ani zďaleka všetko. Aktíva a cenné papiere dostali takú brutálnu ranu, že tí najbohatší prišli dokopy na trhoch o vyše 3 % svojho celkového majetku. Celková kombinovaná strata je pre týchto ľudí podľa portálu agentúry Bloomberg spolu viac ako tri bilióny 900 miliárd amerických dolárov, ak sa počítajú aj straty na burzách. V stodolárových bankovkách poukladaných na seba by táto kopa peňazí vytvorila stĺpec vysoký až neuveriteľných 400 kilometrov. 
     
    Len pre porovnanie, takmer štyri bilióny dolárov stáli pokladnicu Spojených štátov dokopy obe vojny v Iraku a Afganistane. 
     
    Obrovské a raketovo rýchle straty zaznamenali aj indexy na britskej burze, ktorá sa oslabila historicky rýchlo a spolu s ňou aj libra. Portál denníka USA Today pripomína, že index FTSE na londýnskej burze zaznamenal za desať minút stratu neuveriteľných 164 miliárd dolárov, a to len po otvorení burzy. Libra stratila oproti doláru 12 % a poklesla z 1,50 dolára za libru na 1,35 dolára za necelých 6 hodín. 
     
    - Reklama -