Strana Priama demokracia zmenila vedenie aj logo, hlási sa k sociálnemu cíteniu

    0
    Zosnulý šéf strany Priama demokracia Robert Beňo. (Autor: TASR)

    Géci pripomenul, že v minulosti chcela strana presadzovať myšlienky riadenia štátu na základe väčšej kontroly občanmi formou referenda a niekdajšie vedenie presadzovalo myšlienku rovnej dane a nepodmieneného príjmu pre každého občana. Nové vedenie chce riešiť nastavenie základných sociálnych balíkov, “ktoré tu dlhodobo nikto nerieši a odsúva”.

    Mieni tiež podporovať podnikateľské prostredie cez kontrolované stimuly či zjednodušiť daňový systém. Podľa Géciho sa ďalej žiada radikálna zmena v exekučnom zákone a osobnom bankrote v spojitosti s výrazným zjednodušením oddlženia. “Aby sa občan mohol znova zapojiť do pracovného života a fungovania,” doplnil.

    Strana chce tiež zabrániť zneužívaniu orgánov štátnej moci a prieťahom v súdnych konaniach. Za problém považuje aj fungovanie zdravotníctva či školstva. “Vychovávame učebnicovo možno vzdelanejšie deti podľa noriem niekoho, ale reálne do života vypúšťame praxou nepripravených absolventov, ktorí sa ťažko uplatňujú na trhu práce,” vysvetlil Géci.

    Venovať sa mieni témam ako minimálna mzda na úrovni 600 eur a jej každoročné zvyšovanie o 60 eur, otázke zvýšenia rodičovského príspevku, ako aj starobného a invalidného dôchodku. Strana by tiež chcela sieť potravín so 100-percentným obchodným podielom štátu.

    V Priamej demokracii podľa Géciho pôsobia právnici, lekári, podnikatelia, učitelia aj robotníci. “Podporuje nás napríklad syn pána Dubčeka,” doplnil predseda s tým, že strana chce osloviť všetky skupiny občanov.

    - Reklama -