Štrajk sa blíži. Urobili sme ústretový krok, ale bez úspechu, hovorí vedenie VW. Je to neprijateľná ponuka, kontruje Smolinský

    0
    Automobilky sú jedným z hlavných pilierov slovenskej ekonomiky (Autor: TASR)

    „Posledná ponuka, ktorú nám dnes popoludní dalo vedenie VW SK, je pre nás neprijateľná,” povedal po stretnutí Zoroslav Smolinský, predseda Moderných odborov Volkswagen. Znamená to, ako zdôraznil, že avizovaný ostrý, časovo neodbmedzený štrajk bude od utorka 20. júna od 6.00 hod.

    Podľa vyjadrenia predsedu predstavenstva VW SK Ralfa Sachta odborári neprijali navýšenú ponuku tarifných miezd o 4,5 % v tomto roku a v roku 2018 o ďalších 4,2 %. „Myslíme si, že sme predložili dobrú ponuku. Urobili sme ústretový krok, ale bez úspechu,” povedal Sacht. Ako dodal, akceptácia požiadaviek odborov by značne poškodila podnik.

    Vedenie spoločnosti plne rešpektuje právo zamestnancov na štrajk, riešenie vidí v ďalších rokovaniach, čomu, ako zdôraznil Sacht, sú stále otvorení.

    Náš návrh bol lepší, tvrdí šéf OZ KOVO

    Predseda Základnej organizácie OZ KOVO Volkswagen Slovakia Branislav Chmúrny sa pre PL vyjadril o prístupe svojej organizácie k ostrému štrajku vo Volkswagene. Medzi OZ KOVO a predsedom Moderných odborov je však rozdiel v pristupovaní k ostrému štrajku.

    Na otázku, či ZO OZ KOVO VW SK podporuje ostrý štrajk, jej predseda Branislav Chmúrny odpovedal: „My sme dali voľnosť svojim členom, dokonca ponúkame finančný príspevok ako náhradu mzdy v prípade účasti na štrajku. Je to na rozhodnutí našich členov, my nechceme do toho nijako zasahovať ani nezasahujeme. Keď sa rozhodnú, takto im môžeme pomôcť.“

    Ešte vo februári Chmúrny uviedol, že nevie hodnoverne odhadnúť počet členov vlastnej odborovej organizácie, pretože bývalý šéf Smolinský zadržiava dokumentáciu a evidenciu členov. „Tento stav stále pretrváva. Konajú sa súdne spory týkajúce sa vydania dokumentácie našej základnej organizácie, toto doteraz pán Smolinský neurobil,“ uviedol Chmúrny.

    Existuje súdne rozhodnutie, na základe ktorého mal pán Smolinský vydať dokumentáciu súdu. „My rozhodnutia súdov chceme a aj vždy budeme rešpektovať. Má dokumentáciu vydať tam, bude vydaná tam a my si ju prevezmeme mimo, aby sme nemarili výkon súdneho rozhodnutia.“ Členovia ZO OZ KOVO VW SK si podľa Chmúrneho kladú otázku, načo je pánovi Smolinskému nielen dokumentácia členov, ale aj účtovná dokumentácia, keď už nie je štatutárom tejto základnej organizácie.

    Odborový zväz KOVO požadoval zvýšenie tarifných miezd všetkých zamestnancov o pevnú sumu 120 eur (v priemere 11 %) a ďalšie zvýšenie o 40 eur do nadtarifných zložiek, čo by malo pomôcť nižším príjmovým skupinám zamestnancov Volkswagen Slovakia a znamenať väčšie navýšenie pre 75 % zamestnancov podniku ako 16 % požadovaných MOV.

    „My si stále myslíme, že náš návrh bol v tomto lepší, pretože je to aj o sociálnosti. Ja si myslím, že každý zamestnanec si zaslúži rovnaké navýšenie,“ uviedol Chmúrny s tým, že rozdiely medzi jednotlivými tarifnými triedami sú podľa neho dostatočne veľké a na motivovanie zamestnancov vo vyššej triede, kde sú služobne starší zamestnanci, sú iné body – dovolenkový či vianočný príspevok.

    Prípadne by sa to dalo riešiť aj v rámci návrhov do kolektívneho vyjednávania, kde by mohli dostávať kvázi vernostné sumy. Každý si tie peniaze zaslúži rovnakým spôsobom a Chmúrny nevidí dôvod ten rozdiel ešte zväčšovať.

    MOV má na vedenie VW viac ako 10 požiadaviek, okrem zvýšenia platov chcú napríklad aj zjednotiť dovolenkový príspevok s vianočným, zvýšiť rozpočet osobného hodnotenia, mzdové zvýhodnenie za prácu v zmenách a základnú výmeru dovolenky či predĺžiť platenú prestávku. Podľa Chmúrneho bol hlavný rozdiel práve v návrhu zvýšenia platov, no každú vec v prospech zamestnancov považuje za plus.

    Predseda ZO OZ KOVO VW SK si netrúfa odhadnúť, koľko zamestnancov sa tohto štrajku môže zúčastniť, keďže štrajk organizuje MOV. Podobne nevie odhadnúť ani trvanie štrajku. „Prvý deň rozhodne ukáže, aká je pravda,“ dodal.

    Autor: TASR, rp

    - Reklama -