Strach, obavy a neistota. Občania Nemecka prehovorili o tom, ako sa cítia, a čísla sú vážne desivé

    0
    Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky patrolujú v centre Mníchova. (Autor: TASR)

    Z výsledku aktuálneho prieskumu je zrejmé, že Nemci sa už vo svojej krajine necítia bezpečne. Konkrétne vyjadrilo svoje znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou vo verejnom priestore šesťdesiatosem percent opýtaných. Len o päť percent menej ľudí sa potom necíti dosť komfortne na väčších spoločenských podujatiach, ako sú hudobné festivaly, koncerty či športové akcie. Obavy cítia prakticky všetky vrstvy obyvateľstva, hoci u žien je toto percento vyššie ako u mužov.

    Prieskum okrem toho ukázal, že obavy majú nielen rodení Nemci (68 %), ale aj Nemci, ktorí majú prisťahovalecké korene (67 %). Naopak najbezstarostnejší sa podľa predpokladu javia študenti, z ktorých len tretina sa domnieva, že bezpečnostná situácia v Nemecku sa nejakým spôsobom zhoršuje. Najviac ohrození teroristickými hrozbami či prítomnosťou väčšieho počtu migrantov sa cítia byť respondenti s príjmami okolo 5 000 až 10 000 eur. Naopak bohatší Nemci sa cítia byť oveľa viac v bezpečí.

    Ako prieskum ďalej ukázal, výrazný vplyv na posudzovaní bezpečnostnej situácie v Nemecku má náboženstvo respondentov. Zatiaľ čo obavy sužujú 70 % katolíkov a protestantov, v prípade Nemcov so židovskou vierou to bolo iba 45 %. Naopak najmenšie obavy zo svojho ohrozenia cítia ľudia vyznávajúci islam. Len 39 % nemeckých moslimov sa vyjadrilo v tom zmysle, že vníma nejaké zhoršenie bezpečnostnej situácie v Nemecku.

    Väčšina respondentov uviedla, že je znepokojená zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou v Nemecku predovšetkým v uplynulých dvoch až troch rokoch. To pomerne presne korešponduje s masívnou migračnou vlnou, ktorá sa dala do pohybu v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii. Kancelárka Merkelová síce neustále opakuje, že nebezpečenstvo terorizmu nemá nič spoločné s migrantmi, ktorí do Nemecka prišli v ostatných mesiacoch, ale ako je zrejmé z prieskumu YouGov, svojich občanov tým asi veľmi neupokojila.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -