Stop, bojíme sa teroristov, priznali aj oficiálne Nemci. Do krajiny od zajtra nepustia bez preverenia a pohovoru už ani Sýrčanov

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Týmto opatrením sa podľa hovorkyne pozastavuje politika takmer automatického udeľovania štatútu utečenca všetkým Sýrčanom. Sýrčania mohli v Nemecku od konca roka 2014 využívať zjednodušený azylový systém, ktorý im umožňoval vyhnúť sa osobným pohovorom s úradníkmi. Jeho kritici však tvrdili, že umožňoval extrémistickej skupine Islamský štát, aby do Európskej únie pašovala svojich džihádistov, a tí mohli uskutočňovať útoky na ciele v Európe.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová až donedávna odmietala výzvy na obmedzenie počtu prichádzajúcich migrantov s odôvodnením, že povinnosťou Nemecka je prichýliť ľudí utekajúcich pred konfliktami a prenasledovaním. Zmena v tomto prístupe nastala po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra, po ktorých sa zistilo, že dvaja z útočiacich samovražedných atentátnikov mali pri sebe falošné sýrske pasy.

    “Toto opatrenie začne platiť 1. januára bez ohľadu na krajinu pôvodu,” vyjadrila sa hovorkyňa nemeckého rezortu vnútra k zmene azylovej politiky a potvrdila tak správy zverejnené nemeckým denníkom Bild. Francúzsko už skôr v tomto týždni požiadalo orgány Európskej únie, aby posilnili prostriedky na odhaľovanie falošných sýrskych pasov kolujúcich v rámci EÚ, ktoré používajú ľudia snažiaci sa dostať do Európy.

    Nemecko prijalo v tomto roku na svoje územie už viac než milión migrantov, čo je ďaleko viac ako ktorýkoľvek iný štát v Európe, dodal Reuters.

    - Reklama -