Stojí za teroristickým útokom Erdogan? Turci upresňujú počet obetí, padajú prvé obvinenia

    0
    Muž plačúci pri tele jednej z obetí teroristického útoku v tureckej Ankare (Autor: SITA)

    K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, policajné zložky pátrajú po páchateľoch, avšak správy o prípadných zadržaniach zatiaľ nie sú k dispozícii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil objasnenie pozadia teroristického útoku. Zdôraznil, že turecká vláda pracuje využívajúc všetky svoje možnosti na objasnení tohto činu. Súčasne vyjadril presvedčenie, že sa páchateľov podarí v čo najkratšom čase zadržať a odovzdať do rúk justície. Najvyšší predstaviteľ krajiny ostro odsúdil odsúdeniahodný útok, ktorého terčom bola jednota, solidarita a pokoj v Turecku. Podľa jeho názoru niet rozdielu medzi dnešným teroristickým útokom a atakmi mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) na príslušníkov bezpečnostných zložiek krajiny.

    Strana kurdských pracujúcich dnes prostredníctvom kurdských agentúr informovala o jednostrannom pozastavení útokov na štátne zložky pred blížiacimi sa voľbami s jedinou podmienkou, ktorou je upustenie od útokov na kurdské hnutie, obyvateľstvo a povstalcov. Aj keď PKK nehovorí o prímerí, z vyhlásenia vyplýva, že jeho bojovníci zostanú na svojich pozíciách a nepodniknú nič, čo by narušilo pokojný priebeh slobodných a korektných volieb. Zdá sa, že toto vyhlásenie bolo koncipované ešte pred útokmi v Ankare.

    Turecký vicepremiér Yalcin Akdogan iba v piatok vyhlásil, že i v prípade jednostranného prímeria zo strany PKK by bezpečnostné zložky pokračovali v postupe proti členom alebo sympatizantom tohto subjektu. Spolupredseda prokurdskej strany HDP Selahattin Demirtas obvinil zo zodpovednosti za útok turecké vedenie. “Nie je to útok na jednotu krajiny alebo čosi podobného, je to ale útok štátu na ľud,” cituje jeho slová tlačová agentúra DPA. Demirtas podľa vlastných slov predpokladá, že ani táto udalosť sa nevyšetrí. StranaHDP sa domnieva, že cieľom odpálenia dvoch náloží, ktoré vybuchli medzi jej stúpencami, bola práve ona. Podľa očitých svedkov spáchali útok dvaja samovražední atentátnici.

    Špičkoví predstavitelia Európskej únie dnes vyzvali tureckú spoločnosť v reakcii na krviprelievanie v Ankare k zomknutiu. Podľa spoločného vyhlásenia šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej a podpredsedu Európskej komisie Johannesa Hahna by turecký ľud a všetky politické sily krajiny mali vystúpiť jednotne proti teroristom a všetkým, ktorí sa pokúšajú o destabilizáciu ich krajiny. Signatári vyhlásenia súčasne prisľúbili Ankare podporu Bruselu. “Naše partnerstvo a vôľa spolupracovať s tureckými úradmi a tureckou spoločnosťou na všetkých úrovniach v boji proti násiliu a terorizmu sú silnejšie ako kedykoľvek predtým,” konštatuje sa v dokumente.

    - Reklama -