Státisíce ľudí v uliciach zrejme nestačili. Kontroverzná zmena zákonníka práce bude. Aj bez parlamentu

    0
    Francúzsky expremiér Manuel Valls (Autor: SITA)

    Podľa tlačovej agentúry DPA vláda využije ústavný článok 49.3, ktorý jej umožňuje schváliť novú legislatívu bez parlamentného hlasovania, ak dolná komora poslaneckého zboru (Národné zhromaždenie) nevyjadrí vláde nedôveru. Rozprava o hlasovaní o vyjadrení nedôvery vláde, ktoré navrhli konzervatívni a centristickí poslanci, je naplánovaná na štvrtok. 

    Reforma zákonníka práce zahŕňa opatrenia, ktoré majú oslabiť ochranu zamestnancov a uľahčiť ich prepúšťanie. Vláda argumentuje, že navrhované zmeny uľahčia prijímanie nových pracovníkov a prispejú k zníženiu nezamestnanosti. 

    Odbory a mládežnícke organizácie opakovane ostro protestovali proti zmenám v zákonníku práce. Státisíce ľudí vyšli do ulíc francúzskych miest, pričom malé skupiny výtržníkov ničili majetok a dostali sa do potýčok a políciou. Reforma zákonníka práce rozdelila aj vládnucich socialistov, skupina rebelov v ich parlamentnom klube odmietla za ňu hlasovať. 

    Na dnešné Vallsovo oznámenie v parlamente reagovali konzervatívci a ultraľavicoví poslanci pískaním. Sedem odborových zväzov a mládežníckych organizácií zorganizovalo na štvrtok ďalší pouličný protest. 

    Toto rozhodnutie znamená, že vláda “odmieta demokratickú debatu o tomto zákone,” citovala tlačová agentúra AP z vyhlásenia mládežníckej organizácie FIDL. 
    Reformou zákonníka práce sa aj napriek dnešnému rozhodnutiu francúzskej vlády bude musieť zaoberať Senát. 

    Francúzska vláda bola v rovnakej situácii vlani, kedy využila spomínaný článok ústavy na presadenie ekonomickej reformy umožňujúcej obchodom, aby zostali častejšie otvorené počas nedieľ. 

    - Reklama -