Štát dupe po ústavných právach ľudí. Táto krajina nie je pre chudobných, konštatuje Nicholsonová

    0
    Lucia Nicholsonová (Autor: TASR)

    Nicholsonová pripomína prípad dievčatka z Nevidzian, ktoré zneužíval tamojší farár. Súd v tomto prípade na základe posudku psychiatra uznal, že farár dievča zneužíval, a preto ho z fary poslal do hospica. Pre medializáciu prípadu rodina zneužívaného dievčaťa podľa Nicholsonovej „čelila denno-denne urážkam zakomplexovaných internetových fantómov, ale aj reálnym pľuvancom od vlastných susedovz rodnej viesky“. Poslankyňa sa s onkologicky chorou matkou a jej dvoma deťmi osobne stretla. „Bolelo ma už len to, keď o svojej krivde hovorili, neviem si predstaviť, aké bolestivé to muselo byť pre nich,“ uviedla.

    Spolu s advokátkou rodina zažalovala istý týždenník za uvedenie nepravdivých a osočujúcich výrokov. Tie podnietili voči nim rôzne útoky. Matka žiadala 10 000 eur za nemajetkovú ujmu, súd od nej však žiadal poplatok vo výške 366 eur, pričom podľa poslankyne „je úplne bežné, že chudobní ľudia, ktorí nemajú na súdne poplatky, ale majú ústavné právo domáhať sa spravodlivosti na súde, sú od poplatkov oslobodení“.

    Jediným príjmom nezamestnanej matky sú pritom invalidný dôchodok a alimenty na dve nezaopatrené deti. Rozdiel medzi príjmom a mesačnými výdavkami je mínus 73 eur. Okresný súd Bratislava V svojím uznesením z januára rozhodol, že jej nepriznáva oslobodenie od súdneho poplatku. Súd predpokladal, že matka má nejaké finančné rezervy, vôbec však neskúmal, akú dohodu o odplate matka s advokátkou majú.

    Okresný súd Bratislava II zasa oslobodil od súdneho poplatku takmer 10 000 eur firmu patriacu rodine miliardára a politika Andreja Babiša, ktorá sa domáhala uplatnenia pohľadávky voči inej spoločnosti vo výške takmer 156 000 eur. Firma patrí Babišovmu mladšiemu bratovi, podnikateľovi Alexandrovi, ktorý podľa dostupných informácií figuroval vo zväzkoch ŠtB, píše Nicholsonová vo svojom blogu.

    Keď firma Alexandra Babiša požiadala o odpustenie súdneho poplatku, okresný súd to najprv zamietol. Na výslovnú žiadosť bratislavského krajského súdu však o 16 mesiacov ďalším uznesením firmu od súdneho poplatku oslobodil. Babišovu firmu zastupuje advokát JUDr. Krajči, ktorý je aj obhajcom bývalého šéfa SIS Ivana Lexu.

    „Štát dupe po ústavných právach ľudí len preto, že sú chudobní a bezbranní. Táto krajina nie je pre chudobných,“ uzatvára svoj blog Nicholsonová s tým, že uznesenia súdov má k dispozícii spolu so žiadosťou matky o odpustenie súdneho poplatku a sťažnosťami na ústavný súd, kvôli ochrane rodiny ich však nezverejňuje. Saskárka uverejnila k blogu aj príspevok na sociálnej sieti.

    - Reklama -