Stane sa odluka cirkvi od štátu realitou? Hovorí sa o zmene

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

     “Minister kultúry Marek Maďarič má ambície nájsť nový spôsob financovanie cirkví. Možnosti zmeny má poverenie posúdiť expertná komisia, v ktorej stranu Most-Híd zastupuje poslanec NR SR Gábor Gál,” uviedla pre TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. “Diskusia stále prebieha,” doplnila hovorkyňa SNS Júlia Kollárová.

    Maďarič zdôraznil, že nový spôsob financovania cirkví musí byť konsenzom. “Nejaký konsenzus” už našli podľa jeho informácií najväčšie cirkvi na Slovensku. “Myslím, že prijali aj spoločné memorandum,” poznamenal. Viac nepovedal, informovať by o tom podľa jeho slov mali cirkvi a nie on. Je však za nájdenie konsenzuálneho riešenia aj medzi politickými stranami.

    Do debaty by sa chcela zapojiť aj opozícia. Záujem prejavil na rokovaní výboru Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA. Maďarič vidí zmysel v širokej celospoločenskej diskusii. “Boli by sme radi, keby do celospoločenskej otázky boli zapojené aj opozičné strany a žeby sme dokázali nájsť nejaký konsenzus,” uviedol. Najskôr by však mala riešenie nájsť koalícia.

    Odluka cirkvi od štátu nie je nová téma, spomína sa už roky. V roku 2014, kedy bol Maďarič tiež ministrom kultúry, sa hovorilo o troch riešeniach zmeny financovania cirkví a náboženských spoločností. Išlo o zavedenie daňovej asignácie alebo príspevkov pre cirkvi v závislosti od počtu ich členov a tretie riešenie počítalo s ponechaním systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu.

    O zmenu financovania cirkví sa pokúšali aj niekdajší opoziční poslanci, ale v parlamente neuspeli. Opozícia navrhovala, aby sa súčasný neadresný spôsob financovania zmenil na adresný, teda prostredníctvom daňovej asignácie.

    - Reklama -