Stála za brexitom skupinka vyvolených zbohatlíkov? Komentátor si posvietil na pozadie referenda

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    Komentátor v úvode textu pre Aktuálne.sk poukazuje na negatíva brexitu pre britských občanov. Z referenda je údajne celá bez seba čínska tlač, ktorá jasá nad poklesom hodnoty libry, čo umožňuje Číňanom nakupovať aj luxusný britský tovar. Utrpieť môžu aj univerzity, ktoré dostávali desaťpercentný príspevok práve od Únie.

    Balázs cituje zo zahraničného The Financial Times, ktorý podčiarkuje, že brexit bol akýmsi pučom, za ktorým mala stáť hŕstka vyvolených absolventov súkromných škôl, členov prestížneho Bullingdon Clubu. Údajne si budovali mocenské postavenie v krajine bez zasahovania zvonka, bez dozoru Európskej únie. Preto mali voči nej vyvolávať nenávisť a v poslednom čase im v tom pomohli aj barličky v podobe „imigrácie“. „Pre anglických zbohatlíkov to bola hra o moc. Reči o hospodárskej kríze sú im ukradnuté, s ročným príjmom 200-tisíc libier sa ich kríza nedotkne. Milionára Arrona Banksa, hlavného sponzora kampane za brexit, tobôž nie. Dotkne sa tých, čo im naleteli,“ polemizuje komentátor.

    Balázs ďalej čerpá aj z magazínu Foreign Policy, ktorého analýzy mali poukazovať na fakt, že pred referendom väčšina celoštátnych denníkov šírila polopravdy a zavádzajúce informácie. „Keď je spoločnosť pod vplyvom demagógov a populistických podvodníkov, politicky nevyspelých lídrov či obskúrnych hnutí, keď je pravda oslabená a faktom prestávame veriť, hrozí katastrofa. Hlúposť vie byť až nebezpečne príťažlivá. Už prvé dopady britského hlasovania by mali byť vážnou výstrahou,“ dodáva publicista.

    - Reklama -