Stačilo. Dokonca aj vojna má pravidlá. Nadišiel čas presadiť ich. Počas výzvy na zastavenie ozbrojených konfliktov padali veľké slová

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    “Tvárou v tvár do očí bijúcej neľudskosti, svet reagoval so znepokojivou paralýzou… To popiera samotný zmysel existencie OSN,” uviedli v spoločnom vyhlásení.  Vyzvali štáty, aby dostali pod kontrolu ozbrojené skupiny. Prinútili ich zodpovedať sa za svoje činy a prestať používať ťažké zbrane v obývaných oblastiach. OSN sa boria s bezprecedentným množstvom konfliktov a kríz, v dôsledku ktorých zostalo 60 miliónov ľudí bez domova, je rekordný dopyt po humanitárnej pomoci a existuje iba málo náznakov, že by mierové rokovania viedli k rýchlemu ukončeniu vojen v Líbyi, Sýrii či Jemene. 

    Medzinárodné právo sa v globálnom rozsahu ignoruje a medzinárodné spoločenstvo nie je schopné trestne stíhať tých, ktorí ho porušujú, povedal Pan v piatok na tlačovej konferencii. “Stačilo. Dokonca aj vojna má pravidlá. Nadišiel čas presadiť ich,” pokračoval. Maurer povedal, že svet vstúpil do novej éry, ktorá nie je pokojná. Bojujúce strany ignorujú najzákladnejšie pravidlá správania sa v konfliktoch v Afganistane, Iraku, Nigérii, Južnom Sudáne, Sýrii, Jemene a inde. 

    “Každý deň počujeme o civilistoch, ktorí boli zabití a zranení pri porušení základných pravidiel medzinárodného humanitárneho práva, s absolútnou beztrestnosťou. Šíri sa nestabilita. Narastá utrpenie. Žiadna krajina nezostane nedotknutá,” uviedol. Maurer zdôraznil, že ak vlády nedostoja svojim povinnostiam, pribudnú milióny ďalších obetí.

    - Reklama -