Srílanský štátny tajomník: Bombové útoky boli odplatou za útok voči moslimom v Christchurchi

    0
    Žena s dieťaťom, ktorá žije blízko kostola sv. Antona, uteká sa skryť po explózii zaparkovaného vozidla neďaleko kostola sv. Antona v Kolombe na Srí Lanke 22. apríla 2019. (Autor: TASR)

     

    “Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že to, čo sa stalo (v nedeľu) na Srí Lanke, bolo odplatou za útok voči moslimom v Christchurchi,” uviedol Vidževardene v parlamente.

    Pätnásteho marca zaútočil 28-ročný Austrálčan a samozvaný biely rasista Brenton Tarrant automatickými zbraňami v mešite Al Noor v centre Christchurchu a vzdialenejšej mešite Linwood. Muž zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil.

    Na 310 sa zvýšil počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali nedeľné bombové útoky na Srí Lanke. Zranených je podľa polície približne 500 ľudí.

    K výbuchom došlo v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa.

    Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe. Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti.

    Polícia dosiaľ zadržala v súvislosti s útokmi 40 osôb a je medzi nimi aj jeden Sýrčan, uviedla agentúra Reuters.

    Na Srí Lanke sa v utorok ráno začal troma minútami ticha za obete útokov deň štátneho smútku, ktorý ešte v pondelok vyhlásil prezident Maithrípála Siriséna.

    Srílanské vlajky sú v krajine spustené na pol žrde a v mnohých mestách visia aj čierne zástavy.

    Hovorca srílanskej vlády ešte v pondelok informoval, že útoky spáchala miestna islamistická skupina známa pod názvom Národná Tawhíd džamáat (NTJ).

    Stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útoky vykonala s pomocou medzinárodnej organizácie.

    - Reklama -