Srbsko musí pred vstupom do EÚ uznať Kosovo, odkazuje šéf nemeckej diplomacie

    0
    Sigmar Gabriel (Autor: TASR)

    „Ak sa chce Srbsko priblížiť k EÚ, je základnou podmienkou budovanie právneho štátu, ale prirodzene aj uznanie kosovskej nezávislosti. To je hlavný predpoklad na priblíženie sa k Európe,“ uviedol Gabriel počas spoločnej tlačovej konferencie s kosovským premiérom Ramushom Haradinajom.

    Nemecký minister podľa vlastných slov tlmočil rovnaký odkaz aj srbským predstaviteľom v Belehrade, ktorý navštívil v stredu ešte pred Prištinou. 

    Gabriel zároveň prisľúbil, že sa Nemecko bude snažiť o to, aby kosovskú samostatnosť akceptovalo aj zvyšných päť členských krajín EÚ, ktoré tak doposiaľ neurobili, a to Španielsko, Rumunsko, Cyprus, Grécko a Slovensko. Podľa Gabriela takýto krok bude potrebné urobiť, „pretože Kosovo sa už nikdy znova nestane súčasťou Srbska“. 

    Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Srbsko tento krok dodnes neuznalo. Belehrad dúfa, že uznanie nezávislosti tejto bývalej srbskej provincie nebude kľúčovou podmienkou pre členstvo v EÚ, o ktoré sa Srbsko usiluje. 

    Európska komisia zverejnila minulý týždeň novú stratégiu pre západný Balkán, podľa ktorej by Srbsko a Čierna Hora mohli vstúpiť do bloku v roku 2025, ak splnia všetky potrebné podmienky a uskutočnia reformy. EK tiež uviedla, že šesť balkánskych krajín si musí najprv doriešiť svoje spory.

     

    - Reklama -