Správny klebetník, ľudia mu veria. Porušuje kaviarenský bontón, a čo? Analytik rozobral, v čom Trump úplne zmenil politickú komunikáciu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Donald Trump je vo funkcii len krátko, ale napriek tomu, ako zatiaľ hodnotíte jeho vystupovanie a vlastne ako hodnotíte aj jeho správanie už pri kampani?

    Podľa môjho názoru je Trump predovšetkým chlap, tvrdý chlap, ktorý niečo dokázal. On to vie so ženami. Je to skrátka taký samec. Má svoje názory, s ktorými asi mnoho intelektuálov súhlasiť nebude, ale napriek tomu je to človek, ktorý sa vypracoval, a myslím si, že to je veľká nádej pre to, aby sa Amerika znovu vrátila k svojim koreňom a aby bola silnejšia. Ja som v Amerike párkrát bol a myslím si, že takého človeka tá Amerika potrebuje ako prasa škrabanie. Mám len obavu, aby neskončil ako J. F. Kennedy, ktorý chcel tiež zmenu.

    Azda sa to Trumpovi podarí. A myslím, že je to veľká nádej aj pre Európu, pretože Európa už začala pekne hniť. Európa sa musí o seba postarať aj sama, a nie, aby sme sa stále spoliehali na veľkého strýka tamto niekde za oceánom.

    Donald Trump dáva jasne a nekompromisne najavo, že na prvom mieste je pre neho Amerika. Aký odkaz tým posiela vlastným ľuďom a svetu?

     Ja si myslím, že celému svetu dáva najavo, že sa končí tá éra, keď robili zahraničnú politiku, ktorú nikdy robiť nevedeli. Amerika nikdy nevedela robiť zahraničnú politiku. Mali to prenechať Britom. Ale stali sa tými svetovými policajtmi. A ja si myslím, že v Amerike majú toľko problémov, že to musia riešiť. Aby sa nestrácali a vrátili sa tie pôvodné hodnoty. To znamená tvrdo pracovať, vzdelávať sa, veľa makať a budovať tú veľkú Ameriku. On chce, aby sa toto vrátilo.

    Predovšetkým čím podľa vás Trump niektorých ľudí toľko šokuje?

    Myslím si, že tým, že hovorí tak, ako mu zobák narástol. On je vlastne svojím spôsobom trochu taký americký klebetník. Hovorí, čo si tam tí obyčajní ľudia myslia, bez ohľadu na to, čo mu povedia mainstreamové médiá a rôzni univerzitáni na ľavicových školách.

    Odporcovia islamu nie sú na univerzitách vítaní. A táto palestínska aktivistka vám vysvetlí prečo

    Zdroj: YouTube/Bill Maher – islam a sloboda prejavu

    A dá sa povedať, aké pravidlá vlastne v komunikácii porušuje? On porušuje taký ten bontón. Často hovorí až neobratne. Ale je to jednoducho biznismen, ktorý sa vypracoval, a tam skrátka platia iné zákony ako v nejakých intelektuálnych kaviarňach. Tam sa jednoducho musí tvrdo, treba mať široké lakte. On toto všetko vie a dokázal niečo vybudovať. No tak mu závidia, pochopiteľne. Pretože zatiaľ čo oni tárali, tak on makal. Ja si myslím, že mu závidia tie krásne ženské a úspešné dcéry… Je to jednoducho podľa môjho názoru človek hodný obdivu, aj keď nemusím mnohokrát súhlasiť s jeho vyjadreniami a s tým, ako sa napríklad správa. Ale ja som si prial, aby to v Amerike vyhral. Pretože Amerika predsa len zohráva rozhodujúcu úlohu v boji za demokraciu. A keby sa toho chopila Hillary, tak to by bolo pokračovanie hlúpej Obamovej politiky.

    Z Trumpa sú zhrozené aj niektoré médiá, čo im podľa vás prekáža? Prečo ho kritizujú?

    No pretože on ich nemá rád, pretože vie, že všetko prekrútia. Vie, že sú pod vplyvom rôznych občianskych hnutí a Sorosa a všetkých týchto ľudí, ktorí majú nezmyselné idey.

    Angela Davisová: Trump nesmie byť prezidentom celé štyri roky

    Zdroj: YouTube/Trump nesmie byť prezidentom celé štyri roky

    On to vracia k pragmatizmu, k obyčajnému životu, k obyčajným hodnotám, ktoré tu kedysi boli. Snaží sa, aby to tak bolo, aby sa znovu tá moc svojím spôsobom vrátila tým miliónom ľudí, ktorí sú obyčajní, ktorí makajú, pracujú, ktorí si nemôžu dovoliť nejaké veľké sídlo niekde na Floride. On jednoducho vracia Američanom americký sen.

    Predvolebný klip Donalda Trumpa

    Zdroj: YouTube/Argumenty pre Ameriku

    Na druhej strane ho mnohí ľudia obdivujú, fandia mu, mohol by to byť nakoniec nový trend, opačný od tých slniečkarov, kaviarní a podobne?

    Ja si myslím, že ono to k tomu speje. Svet sa hádam možno začne vracať k tým tradičným hodnotám. Keby to tak bolo a bolo tu takých prezidentov viac, ako sú Trump, Zeman a možno aj Orbán… Myslím si, že Merkelová síce veľa dokázala, ale že tá jej doba už je za ňou.

    Po pomerne uhladených prezidentoch prišiel niekto, kto sa nebojí povedať naplno, čo si myslí, neváha aj niekoho uraziť. Je to podľa vás jeho prirodzené správanie alebo to má veľmi dobre premyslené, pretože vie, že je to úderné a bude to pôsobiť?

    Keď ste v biznise, tak sa musíte správať podľa toho, akého máte protivníka. Musíte využiť jeho slabosti, nedostatky. A on toto určite vie, a preto vystupoval tak, ako vystupoval, pretože vedel, že to tá mlčiaca väčšina, ktorá nie je v médiách, ktorá je často aj bez práce, jednoducho očakáva. On začal hovoriť svojím spôsobom v ich mene.

    Je to proste chlap, ktorý sa vyzná, ktorý vie, ako na to. Ako dlho mu to však povolia… Pretože proti sebe bude mať neuveriteľnú silu toho súčasného. Ale ja si myslím, že on je natoľko tvrdý a silný, že sa tomu nepoddá. Pozrite sa, ako mu zmenili poradcu, toho generála, ktorý určite bol veľmi schopný… No nebude to mať jednoduché a ja mu držím palce.

    Zdroj: YouTube/Celá tlačová konferencia novozvoleného prezidenta

    Občas v noci napíše na sociálne siete nejaký odkaz, čo mu mnohí politici vyčítajú. Podľa nich sa takto nedá robiť vysoká politika, vraj sa musí viac vyjednávať, komunikovať… Čo si o tom myslíte?

    Ja si myslím, že politici sú takí, akí sú. Oni sa držia tých zažitých formúl atď. A on jednoducho prichádza s niečím novým. Týmto spôsobom ide po tej mladšej generácii, pretože vie, že s ňou musí komunikovať, pretože predstavuje pre neho určité nebezpečenstvo, že bude ovplyvnená. Preto to robí tak, ako to robí, a myslím si, že to robí veľmi správne.

    Keď už sme pri tých sociálnych sieťach, dá sa povedať, že nás tak trochu valcujú, že už ani nedokážeme komunikovať normálne?

    No ja tomu, úprimne povedané, veľmi nerozumiem. Ale už som príslušník tej staršej generácie a toto je jednoducho tá mladšia generácia. Ja som sa nedávno vrátil z Malajzie a tam som videl mladých ľudí, ako jedia rezance a ryžu a pri tom komunikujú stále cez mobil. To je niečo také šialené. Každý tam má v ruke mobil. Nuž svet sa tak nejako mení. Táto komunikácia, ktorá tu vznikla, je taká nejaká divná.

    Ak sa vrátime priamo k Trumpovi. Ak v niektorých svojich dôležitých plánoch stroskotá, myslíte si, že svoje správanie nakoniec prehodnotí? Zmení rétoriku? Sú to vlastne v niektorých prípadoch z jeho strany iba veľmi silné slová?

    Ja si myslím, že to neurobí. On to radšej zabalí a povie: Viete čo, trhnite si nohou, ja mám dostatok majetku, dostatok všetkého, ja som to s vami myslel dobre… Nie, nie, on určite ten boj zvedie. A jediné, čo podľa mňa hrozí, je, že si na neho niekde počkajú v nejakom Dallase.

    autor: David Hora

    - Reklama -