Správa, ktorá obletela svet: Putin potvrdil dohodu o prímerí v Sýrii

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    “Boli podpísané tri dokumenty. Jedným je prímerie medzi sýrskou vládou a ozbrojenou opozíciou. Ďalším je balík opatrení na kontrolu prímeria. A tretím je deklarácia o pripravenosti začať mierové rozhovory o urovnaní (konfliktu) v Sýrii,” povedal Putin podľa agentúry TASS na schôdzke so šéfmi ruských rezortov diplomacie a obrany.

    Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu dnes podľa BBC uviedol, že pokoj zbraní by mohol v Sýrii zavládnuť ešte pred začiatkom nového roka. Správy o dohodnutom prímerí sa v tureckých médiách objavili už v stredu, avšak hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ich vtedy nepotvrdil a zdôraznil, že sa o celej záležitosti stále rokuje. Podľa tureckých médií by prímerie malo platiť na celom území Sýrie.

    Sýria: Dohoda o prímerí má vstúpiť do platnosti o polnoci

    Sýrska armáda dnes oznámila, že dohodnuté prímerie začne platiť na území krajiny dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ). Dosiahnutie dohody o prímerí, ktorého garantmi majú byť Rusko a Turecko, predtým oficiálne oznámil ruský prezident Vladimir Putin. 

    Súčasťou dohody o zastavení paľby medzi sýrskou armádou a ozbrojenou opozíciou je aj balík opatrení na kontrolu dodržiavania prímeria. Obe strany tiež deklarovali pripravenosť začať mierové rozhovory o urovnaní konfliktu v Sýrii, ktoré by sa mali v bližšie neurčenom termíne konať v Kazachstane. 
     
    Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu bude prímerie dodržiavať 62.000 opozičných bojovníkov po celej Sýrii. Na kontrolu jeho dodržiavania bola zriadená horúca linka medzi Ruskom a Tureckom.

    Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu spresnil, že Ankara bude garantovať dodržiavanie prímeria povstalcami, zatiaľ čo Moskva bude dozerať na sýrsku armádu a jej spojencov.  Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že do avizovaného mierového procesu sa bude môcť po nástupe do úradu zapojiť aj administratíva budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. 

     
    - Reklama -