Spojenectvo dvoch, s ktorými sa nik nebaví. Novinárka sleduje rozhovory Putina s Erdoganom

    0
    Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Pripomína, že obaja prezidenti sa v utorok zišli prvýkrát od novembra 2015, keď Turci nad sýrsko-tureckými hranicami zostrelili ruský bombardér Su-24. Smrť ruského pilota a drzosť, s akou si v očiach Ruska Ankara osobovala právo útočiť na ruské letectvo, prezidenta Putina vtedy vyviedli z miery. Rusko-turecké vzťahy sa dostali pod bod mrazu, všetky kontrakty, projekty aj styky boli pozastavené, turistický ruch bol ochromený a pohyb tovaru dokonca ustal úplne.

    Ospravedlnenie nezaznelo. Zato…

    V utorok však bolo osemmesačné nepriateľstvo ukončené. Ako zdôraznili ruské médiá, priame ospravedlnenie za zostrelené lietadlo z úst Erdogana nezaznelo, dokonca o udalosti nepadla jediná zmienka, ale jeho správanie absenciu slova „prepáčte“ Putinovi vynahradilo.

    Ten navyše Erdoganovi pomerne netaktne pripomenul, komu vďačí za svoj život – bola to ruská rozviedka, ktorá tú tureckú upozornila na prípravu vojenského prevratu a útoku na samotnú hlavu štátu. „Viem, že som bol jedným z prvých, ktorí vám zatelefonovali po pokuse o puč. My sme proti akýmkoľvek protiústavným činom,“ povedal Putin a sľúbil, že teraz bude postupne rušiť embargo, ktoré uvalil na turecký tovar a služby po zostrelení lietadla.

    Vplyv Moskvy v regióne rastie

    Z vyhlásení na tlačovej konferencii sa novinári veľa nedozvedeli. Kuloáre však boli plné „zásadných dohôd“. Ako uviedol znalec regiónu, ruský novinár a komentátor Maksim Shevchenko: „Ak si niekto myslí, že sa bavili o Asadovi, mýli sa… Hovorili o dôležitejších veciach, napríklad o rozšírenej stálej vojenskej prítomnosti Ruska v tejto oblasti a o rastúcom vplyve Moskvy v regióne.“

    Podľa Shevchenka nemá Rusko bez podpory Turecka šancu zostať dlhodobo významným hráčom na Blízkom a Strednom východe. Aj preto bol zrejme v utorok v Petrohrade spečatený Putinov plán, vytvoriť os Teherán – Ankara – Moskva, ktorý ruský prezident predrokoval v pondelok v Baku s lídrami Iránu a Azerbajdžanu. V Petrohrade dohodu potvrdil stisk Putinovej a Erdoganovej ruky.

    - Reklama -