Spojené štáty porušujú medzinárodné právo. Chcú si podmaniť EÚ, varuje politológ

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    „Sankcia je nátlakové opatrenie, ktoré je tvrdšie ako diplomatická nóta, ale mäkšie ako ozbrojený konflikt. Je to čin, ktorý má viesť k oslabeniu politickej elity sankcionovanej krajiny, dotlačiť verejnosť k tomu, aby túto politickú elitu ovplyvnila či priamo zvrhla. Sankcie sú však všeobecne málo efektívne, pretože väčšina politických elít sa drží pri moci bez ohľadu na nálady verejnosti. A okrem toho, aby sankcie mohli byť účinné, museli by byť univerzálne. Ergo, ak prijmú napríklad proti Rusku sankcie USA a EÚ, ale nie Čína, tak tá účinnosť sankcií je obmedzená,“ poznamenal Krejčí hneď na úvod.

    Nehovoriac o tom, že ruská spoločnosť má pocit, že Západu niekoľkokrát pomohla, napríklad proti Napoleonovi, ale Západ to patrične neocenil. Takže keď už sú uvalené sankcie na Rusko, ľudia sa skôr zomknú za Kremľom. Podľa Krejčího majú navyše sankcie jediný zmysel, majú Európsku úniu viac podriadiť vôli Washingtonu. Okrem toho Washington tlačí na Čínu, pretože sa mu nepáči, ako sa vyvíja situácia v Severnej Kórei.

    „Dianie na Ukrajine sa ukazuje len ako zámienka na vytvorenie výhodných ekonomických podmienok pre USA v Európe. Nejde len o nové plynovody, Severný a Turecký prúd, ktorých zablokovaním sa USA snažia vytvoriť podmienky na dodávky svojho drahšieho skvapalneného plynu do Európy. Spojené štáty sa snažia dostať pod kontrolu aj plynovody a ropovody na Ukrajine, ktoré slúžia na dodávky z Ruska do strednej a západnej Európy. Ak k tomu ešte pridáte vojenské základne USA, tak Washington dostáva do rúk všetky bezpečnostné páky na tlak na ,starý kontinent‘, na Európu!“ zdôraznil.

    Navyše vyjadril obavu, že Washington nebude váhať a pokúsi sa napätie medzi dvoma jadrovými veľmocami – USA a Ruskom – ďalej stupňovať. Rusi na to môžu odpovedať a táto odpoveď vraj bude bolieť všetky strany.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -