Spevák Vratko z Iné Kafe o protestoch: Vidím chamtivú, hysterickú opozíciu bažiacu po moci. V ´89 som bojoval proti zlu, ktorého bol Kiska súčasťou

    0
    Vratko Rohoň (Autor: TASR)

    V centre Bratislavy na Námestí SNP sa v piatok podvečer zišli desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko spoločne žiadali predčasné voľby na Slovensku a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zhruba dvojhodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a do jeho oficiálneho konca ho nenarušili incidenty. Organizátori odhadli, že demonštrácie sa zúčastnilo viac ľudí ako minulý piatok, vtedy ich do centra prišlo okolo 50-tisíc. Pochody sa konali na viacerých miestach na Slovensku aj v zahraničí. Viac sa dočítate TU.

    Vratko Rohoň: Vidím chamtivú a hysterickú opozíciu

    Frontman poppunkovej skupiny Iné Kafé Vratko Rohoň sa deň pred protestmi kriticky vyjadril na sociálnej sieti Facebook k požiadavkám organizátorov a k slovenskej opozícii. „Všetci dnes bojujú Za slušné Slovensko a vyzývajú ísť do ulíc. Ale za koho mám v tých uliciach bojovať? Kto reprezentuje ´Slušné Slovensko´? Aká je alternatíva? Kto nahradí tých, ktorí by eventuálne padli? Prepáčte, ale ja na druhej strane barikády vidím stále iba chamtivú, hysterickú opozíciu bažiacu po moci a po vlastných Vadaloch a Bašternákoch,“ uviedol Vratko.

    Opozícia je podľa Vratka bez akéhokoľvek konceptu a osobnosti. „Reprezentujú tak maximálne akurát vlastné záujmy, ´Slušné Slovensko´ za tým určite nebude. Ani sa mi nechce menovať tých šašov. A prezident? Ten dnes spomínal rok 1989. Ten rok si veľmi dobre pamätám, vtedy som v uliciach bol. A bojoval proti zlu. Zlu, ktorého on sám bol súčasťou. Ako predseda SZM. A syn podpredsedu ONV v Poprade. Dnes lieta lietadlom ako JR Ewing domov. Akurát za štátne. Je mi na vracanie, ako sa zasa obcuje s pravdou a zneužíva emócií ľudí zo smrti dvoch mladých ľudí,“ skritizoval prezidenta Andreja Kisku spevák.

    „Prečo nevyjdú davy, keď feťák zabije pre 20 eur babku, ktorá bola nevinná a celý život pracovala? O čo menej je jej život ako život Kuciaka? Davy nevyjdú, lebo to nemá kto rozhecovať. A prečo? Lebo z toho nič nevytlčie. Postavte konečne niekoho, kto bude na úrovni a do tých ulíc pôjdem veľmi rád. Zatiaľ mi s tým len akurát tak leziete na nervy,“ uzavrel Vratko Rohoň.

    Nálada v spoločnosti je vybičovaná na maximum

    K svojmu štvrtkovému statusu sa vrátil spevák aj v sobotu s veľkým prekvapením. „Takáto viralita sa nielenže nestala nikdy v živote mne osobne, ale ani kapele v čase comebacku. Vnímam to ako niečo absolútne výnimočné. Vaše reakcie sú dôkazom toho, že nálada v spoločnosti je vybičovaná na maximum,“ napísal prekvapený Vratko.

    „Tento status som vytvoril ako slobodný občan, ktorého nikto neplatí a nikomu sa nespovedá, ktorý akurát hrá so svojou kapelou a pracuje s informáciami, ktoré sa mu dostávajú cez médiá počas dlhšieho obdobia. Som veľmi rád, že na svojom profile sa mi úplne nechtiac a nenútene podarilo vytvoriť obrovskú platformu názorov, ktorá pomáha nazrieť do duše dnešnej spoločnosti nielen mne, ale aj všetkým ostatným bez ohľadu na to, či ma niekto obhajuje alebo nie. Za svojím statusom si naďalej stojím,“ dodal.

    Vratko Rohoň si zároveň uvedomuje, že nie všetci ľudia išli na námestia pochodovať za niekoho, ale idú tam preto, že sú nahnevaní a frustrovaní.

    „Uvedomujem si, že túto masu čestných ľudí som svojím vyjadrením mohol nechtiac zlúčiť do jedného davu s tými, ktorým skutočne ide o prevrat, o moc, o zneužitie situácie a s tými, ktorí zastupujú názory iných, isto aj zahraničných vplyvov. Keďže nie som politik a moje vyjadrenie bolo tiež emotívne, chcem sa týmto ľuďom úprimne ospravedlniť za to, že som sa ich dotkol. Bol som naozaj v tom, že apriori ide o zneužitú masu, kričiacu v prospech len opozície alebo mimovládok. Vaše názory a reakcie ma doviedli k presvedčeniu, že ešte stále na Slovensku existuje množstvo ľudí, ktorí rozmýšľajú vlastnou hlavou a aj napriek tomu, že prídu na námestie, neznamená to automaticky podporu pre nejakú z krvilačných agitátorov,“ uzavrel frontman skupiny Iné Kafe s tým, že drží palce všetkým slušným ľuďom aj v boji s informáciami, aby sa im nestalo, že ich niekto zneužije na svoju stranu.

    - Reklama -