Špeciálna bezpečná zóna pre ženy, zákaz vstupu nákladiakom a tisícky policajtov v uliciach. Európske mestá sa pripravujú na silvestrovské oslavy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Španielska polícia sprísnila bezpečnostné opatrenia podobne ako ďalšie krajiny. Dôvodom sú obavy z prípadných teroristických útokov, pri ktorých by mohli radikáli použiť nákladné vozidlá, ako to urobili už viackrát. Madridská radnica z tohto dôvodu zakázala počas novoročných osláv vstup nákladiakom a dodávkam do centra španielskej metropoly. 
     
    Polícia očakáva, že na Plaza del Sol v centre Madridu príde nový rok privítať viac ako 20 000 ľudí. Opatrenia sú prísnejšie ako po minulé roky. Zakázané sú všetky sklenené fľaše a dokonca aj vlajky. 
     
    V Taliansku sprísnilo ministerstvo vnútra bezpečnostné opatrenia ešte pred vianočnými sviatkami a tie trvajú aj počas novoročných osláv. Lokálne bezpečnostné zložky dostali príkaz, aby venovali zvýšenú pozornosť miestam, kam chodí veľa ľudí. 
     
    Ani Briti nenechávajú na Silvestra nič na náhodu a v uliciach je viac policajtov ako v bežné dni. Prísnejšie opatrenia sú výsledkom teroristických útokov, ktoré v uplynulých rokoch opakovane zasiahli európske mestá. Britská polícia očakáva, že na brehu Temže sa opäť zhromaždia státisíce  ľudí, aby videli tradičný novoročný ohňostroj. 
     
    V roku 2017 prežili obyvatelia a návštevníci Londýna štyri teroristické útoky. Päť ľudí vrátane policajta zahynulo pri útoku rovno pred budovou britského parlamentu a v júni zomrelo pri ďalšom z útokov osem ľudí, keď radikál zaútočil na trh neďaleko London Bridge. Ďalšie incidenty sa odohrali pred mešitou počas ramadánu, kde boli obeťami moslimovia a na stanici v juhozápadnej časti Londýna. 
     
    Mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, o ktorých sme bližšie písali TU, panujú v Nemecku. Okolo Brandenburskej brány sú zátarasy a polícia vyhradila aj špeciálnu zónu určenú iba pre ženy, aby sa predišlo sexuálnemu obťažovaniu, ktoré sa objavilo pri oslavách nového roka v Kolíne v roku 2015. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -