Španielsky premiér je rozhodnutý pritlačiť Kataláncov k múru: Nevylučujem nič, čo povoľuje zákon. Nedovolíme, aby došlo k nezávislosti

    0
    Španielsky premiér Mariano Rajoy (Autor: SITA)

    “Španielsko sa nerozdelí a národná jednota bude zachovaná. Použijeme na to všetky legislatívne nástroje, ktoré máme k dispozícii,” povedal Rajoy.

    Na otázku, či to zahŕňa aj aktiváciu článku 155, ktorý premiérovi umožňuje rozpustiť regionálnu vládu a vyhlásiť nové voľby v tomto regióne, Rajoy odpovedal: “Nevylučujem nič, čo povoľuje zákon. Nedovolíme, aby došlo k (jednostrannej) nezávislosti (Katalánska).”

    Španielsky premiér v rozhovore podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že až do skončenia krízy plánuje v Katalánsku nechať okolo 4000 policajtov, ktorých tam jeho vláda poslala 1. októbra, teda v deň konania referenda o nezávislosti Katalánska.

    Rajoy dodal, že pre aktuálnu krízu neplánuje v krajine vyhlásiť predčasné voľby a tiež vylúčil riešiť tento problém prostredníctvom sprostredkovateľa.

    Minulotýždňové referendum o nezávislosti Katalánska vyvolalo v Španielsku vážnu politickú krízu. V referende podporilo katalánsku nezávislosť 90 percent voličov. Avšak centrálna vláda v Madride vyhlásila ľudové hlasovanie za protizákonné, protiústavné a teda neplatné. V referende, ktoré poznačili brutálne zásahy polície, odovzdala hlas necelá polovica oprávnených voličov.

    Katalánsky parlament mal na mimoriadnom zasadnutí v pondelok hlasovať o odtrhnutí sa tohto regiónu od Španielska. Španielsky ústavný súd so zámerom zabrániť Katalánsku vyhlásiť nezávislosť nariadil vo štvrtok dočasný zákaz zasadania katalánskeho parlamentu.

    V sobotu sa v Madride a Barcelone zhromaždili tisíce ľudí, ktorí vyzvali na dialóg v politickej kríze, spôsobenej katalánskym referendom.

    - Reklama -