Španielsko: Voľby vyhrali socialisti, patovú situáciu ale nevyriešili

    0
    Volič vhadzuje svoj hlas do volebnej urny vo volebnej miestnosti v španielskej obci Guerendian v Pyrenejách v nedeľu 10. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Podľa takmer konečných výsledkov zverejnených denníkom El País po zrátaní 99,74 percenta odovzdaných hlasov získala PSOE pod vedením úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza 28 percent odovzdaných hlasov.

    Znamená to, že obsadí 120 z 350 parlamentných kresiel, teda o tri menej, než mala doteraz. Druhá skončila konzervatívna Ľudová strana (PP), ktorú podporilo 20,8 percenta voličov a v parlamente bude mať 87 namiesto doterajších 66 kresiel.

    Výrazne sa posilnilo postavenie krajne pravicovej strany Vox, ktorá skončila tretia so ziskom 15,1 percenta hlasov a počet je poslancov sa tak zvýši z 24 na 52.

    Naopak, debaklom sa skončili voľby pre liberálnu stranu Občania (Ciudadanos, CS), ktorá získala len 6,8 percenta hlasov a počet jej mandátov sa prepadol z 57 na desať.

    Oslabené skončilo i krajne ľavicové zoskupenie Spoločne môžeme (Unidas Podemos, UP), ktoré presvedčilo len 12,8 percenta Španielov a počet jeho mandátov sa zníži zo 42 na 35.

    Do parlamentu sa ešte dostala strana Más País (tri mandáty), založená odídencami z UP, tri separatistické katalánske strany (získali 23 mandátov) a dve baskické nacionalistické strany (12 mandátov).

    Zvyšok kresiel obsadia malé regionálne strany. Účasť na voľbách dosiahle 69,88 percenta.

    Výsledky už štvrtých volieb za uplynulé štyrti roky teda nevyriešili politický pat v Madride, pretože žiadny politický tábor nemá absolútnu väčšinu 176 hlasov — PSOE, UP a MP disponujú len 158 hlasmi, tri pravicovú strany majú 152 hlasov.

    Tým by mohol vzrásť tlak na ľudovcov, aby podporovali menšinovú socialistickú vládu (208 hlasov), ale Sánchez takýto scenár doteraz odmietal.

    Dlhoročný systém dvoch silných politických strán — socialistov a ľudovcov — sa stal v Španielsku minulosťou v roku 2015, keď sa do parlamentu dostali strany Podemos a Ciudadanos.

    - Reklama -