Španielski centristi priznali volebný debakel, Rivera vyvodí svoju zodpovednosť

    0
    Líder španielskej stredopravej liberálnej strany Občania (Ciudadanos) Albert Rivera (Autor: TASR)

    Strana Občania vznikla v Katalánsku, pričom si dala za cieľ byť protiváhou k silnejúcemu hnutiu za odtrhnutie sa tohto prosperujúceho regiónu od zvyšku Španielska.

    V nedeľných predčasných voľbách utrpela fiasko – z 57 mandátov získaných pri hlasovaní v apríli ich v nedeľu obhájila len desať.

    Rivera v nedeľu pred svojimi sympatizantmi povedal, že pre tento volebný debakel niet ospravedlnenia. Uviedol, že z toho vyvodí aj osobnú zodpovednosť.

    “Išiel som do politiky, pretože milujem Španielsko,” pokračoval a vyzval akceptovať výsledok demokratickej voľby Španielov.

    Výsledky už štvrtých volieb v Španielsku za uplynulé štyri roky nevyriešili politický pat v krajine, pretože žiadny politický tábor nemá absolútnu väčšinu.

    Najviac – 28 percent – hlasov voličov získala vládnuca Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), ktorá obsadí 120 z 350 parlamentných kresiel. PSOE tak získala o tri mandáty menej, než mala doteraz.

    Druhá skončila konzervatívna Ľudová strana (PP), ktorú podporilo 20,8 percenta voličov a v parlamente bude mať 87 namiesto doterajších 66 kresiel.

    Výrazne sa posilnilo postavenie krajne pravicovej strany Vox, ktorá skončila tretia so ziskom 15,1 percenta hlasov a počet jej poslancov sa tak zvýši z 24 na 52.

    Občania (Ciudadanos, CS) získali len 6,8 percenta hlasov a kleslo z 57 na desať poslaneckých mandátov.

    Oslabené skončilo i krajne ľavicové zoskupenie Spoločne môžeme (Unidas Podemos, UP), ktoré presvedčilo len 12,8 percenta Španielov a počet jeho mandátov sa zníži zo 42 na 35.

    Do parlamentu sa ešte dostali strana Más País (tri mandáty), založená odídencami z UP, tri separatistické katalánske strany (získali 23 mandátov) a dve baskické nacionalistické strany (12 mandátov).

    Zvyšok kresiel obsadia malé regionálne strany.

    - Reklama -