Sorosova organizácia: Orbánova vláda chce kriminalizovať občiansku spoločnosť

    0
    George Soros (Autor: SITA)

    Vo vyhlásení hovorca podotkol, že návrh zákona nie je o americkom finančníkovi Georgeovi Sorosovi a nie je ani o Nadácii otvorenej spoločnosti. “Cieľom autorov návrhu je kriminalizovať občiansku spoločnosť a necelé tri mesiace pred parlamentnými voľbami označiť hlásateľov nezávislých názorov, ktoré nie sú pod kontrolou vládnej strany,” uviedol Csontos.

    “Naša nadácia už vyše 30 rokov pomáha občianskym organizáciám i Maďarom. Útoky, ktorým dnes čelíme, podkopávajú základy existencie demokracie v Maďarsku,” zdôraznil hovorca s poznámkou, že naďalej budú podporovať občianske organizácie a že zostávajú aj naďalej zaviazaní k ochrane slobody slova a nezávislého zmýšľania.

    Návrh, ktorý maďarská vláda zdôvodňuje potrebou zvýšenia bezpečnosti v krajine, bude schvaľovať parlament vo februári. Kabinet uviedol, že považuje za dôležité, aby organizácie, ktoré sa zúčastňujú na organizovaní a podpore nelegálnej migrácie a ktoré majú zahraničné zdroje financovania, fungovali transparentnejšie. Preto iniciuje ich registráciu.

    Zo zahraničnej finančnej podpory by takéto organizácie odvádzali poplatok vo výške 25 percent, pričom tieto finančné prostriedky chce vláda použiť na ochranu štátnych hraníc. Navrhovaný balík zákonov ráta aj s vyhosťovaním osôb, ktoré by podporovali a organizovali prisťahovalectvo.

    - Reklama -